Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.
Nasza pierwsza propozycja to pikantny sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do kiełbasy lub karkówki. Można jeść go również z chudym mięsem. Oto składniki potrzebne do jego przygotowania:
* połowa pomidorów z puszki;
* dwie łyżeczki przecieru pomidorowego;
* dwa wyciśnięte ząbki czosnku;
* łyżeczka brązowego cukru;
* jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od rozmiaru);
* sól, pieprz, suszona bazylia.
Sposób przygotowania
1. Za pomocą blendera miksujemy pomidory i przekładamy do miseczki.
2. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, by papryczki chili pokroić bez pestek.
3. Na koniec odstawiamy sos do lodówki.
Miodowo-musztardowy dip najlepiej pasuje do karkówki, szaszłyków i białej kiełbaski z grilla. Jest wykwintny i niedrogi. Do jego przygotowania potrzebujemy:
* mały słoiczek musztardy miodowej;
* dwie łyżki płynnego miodu;
* kilka kropel soku z cytryny;
* szczyptę pieprzu.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać.
Sos chrzanowy
Ostry sos chrzanowy pasuje do tłustych mięs i kiełbas. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać cztery łyżki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka z dwoma łyżkami majonezu. Jeśli lubimy chrzan, możemy pokusić się również o dodanie niewielkiej ilości startego korzenia chrzanu.
Sos tzatziki to sos grecki przygotowany na bazie jogurtu greckiego, świeżego czosnku i zielonego ogórka. Nadaje się do sałatek i chudych mięs, na przykład pieczonej piersi z kurczaka.
* jeden niewielki ogórek;
* trzy duże ząbki czosnku;
* duży jogurt typu greckiego;
* łyżka majonezu;
* szczypta soli.
Sposób przygotowania
Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy łyżkę majonezu, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli i starty na tartce z grubymi oczkami ogórek. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się.
Sos barbecue
Sos barbecue uznawany jest za klasyczny sos do potraw z grilla. Ma bardzo specyficzny smak - gorzko-pikantny. Świetnie nadaje się do pieczonego mięsa. Oto instrukcja, jak go przygotować.
Potrzebne składniki
* jedna szklanka ketchupu;
* trzy łyżki białego octu;
* trzy łyżki syropu klonowego;
* posiekana niewielka czerwona cebula;
* dwie łyżki brązowego cukru;
* dwa wyciśnięte ząbki czosnku;
* dwie łyżki słodkiego sosu chili;
* dwie łyżki musztardy;
* 1/4 szklanki wody;
* sok z połówki cytryny;
* dwie łyżki oliwy z oliwek;
* odrobina tabasco;
* sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Po ugotowaniu najlepiej go zblendować. Jego konsystencja będzie spójna i bardziej wykwintna.