Pij na zdrowie
4 napoje, które postawią cię na nogi po chorobie.
Będziesz teraz potrzebowała diety, która błyskawicznie dostarczy ci składników odżywczych. Najlepiej sprawdzą się w tej roli koktajle.
Zwiększanie objętości posiłków nie sprawdzi się, gdy jesteś osłabiona chorobą i nie masz apetytu. Trudno ci też będzie odzyskać formę, jeżeli z wysiłkiem przełykasz jedzenie. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji są posiłki w postaci płynnej. Możesz je wzbogacić produktami o dużej wartości odżywczej. Uzupełnisz w ten sposób niedobór kalorii i ważnych składników, i nie będziesz musiała zmuszać się do jedzenia dużych porcji.
Po antybiotykoterapii naturalna flora bakteryjna ulega zniszczeniu i wówczas mogą pojawić się problemy z układem pokarmowym. Potrzebujesz teraz jak najwięcej dobrych bakterii probiotycznych. Ponieważ nie ma ich w słodkim mleku, przyrządzaj koktajle na bazie kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.
Przepis: przygotuj koktajl z połowy miękkiego awokado, banana, dojrzałego kiwi i szklanki kefiru. Zblenduj składniki i wypij koktajl od razu.
Być może leżałaś w szpitalu z powodu jakiegoś zabiegu chirurgicznego i teraz musisz stosować przez pewien czas dietę lekkostrawną. Jeśli z trudem przychodzi ci jedzenie rozgotowanych warzyw i kleików, zastępuj niektóre posiłki musami w półpłynnej postaci. Zawierają lekkostrawny błonnik, witaminy i minerały, i co ważne, nie obciążają żołądka.
Przepis: ugotuj pokrojoną w plastry marchewkę i jabłko obrane ze skórki bez gniazda nasiennego. Zblenduj z filiżanką soku marchewkowego (jednodniowego). Dopraw do smaku solą, szczyptą cynamonu, dodaj łyżeczkę oleju lnianego. Możesz też włączyć do swojej diety specjalne napoje, np. Nutridrink. To produkty, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych i zastąpią posiłek (kupisz je w aptece, bez recepty).
Skutkiem ubocznym leczenia, np. onkologicznego jest brak apetytu. Jedzenie nie sprawia ci przyjemności więc zmuszasz się do posiłków "przez rozsądek". Zamiast się męczyć, pij specjalne, odżywcze napoje z apteki, które cię wzmocnią po chorobie. Natomiast owocowe koktajle zaostrzą apetyt.
Przepis: przygotuj napój na bazie śmietanki, z dodatkiem sezonowych owoców. Blenduj z dodatkiem posiekanych orzechów i łyżki siemienia lnianego. Przygotowanie koktajlu to także dobra okazja, by przemycić 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej czy płatków owsianych. W ten sposób zwiększysz jego wartość odżywczą i kaloryczność.
Picie koktajli to świetny sposób, by dostarczyć sobie, np. po chorobie, witamin i minerałów, a także przy okazji wzmocnić odporność. Przygotuj sobie np. smoothie z gruszki i kiwi.
Przepis: wrzuć do blendera miękką gruszkę obraną ze skórki, bez gniazda nasiennego, 2 dojrzałe, obrane kiwi, łyżkę otrąb owsianych oraz miodu. Wlej szklankę wody mineralnej, dodaj łyżkę oleju lnianego.