Reklama

Reklama

Po 45. roku życia uważaj na to, co jesz. Pomożesz swojemu sercu

W pewnym wieku warto zacząć zwracać szczególną uwagę na to, co się spożywa. Z uwagi na możliwe obciążenie serca, które może prowadzić do poważnych chorób, po skończeniu 45 lat, powinno się unikać niektórych produktów. Co do nich należy?

Czego unikać po 45. roku życia? Lepiej zrezygnuj z tłustego mięsa

Po skończeniu 45. roku życia należy unikać tłustych potraw, przede wszystkim mięs, wędlin, kiełbas czy pasztetów. Są one groźne dla serca z uwagi na zawartość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu, co może prowadzić do miażdżycy.

Co jeść, gdy często boli cię serce?

Słodycze - produkt, który nie jest wskazany po 45. roku życia

Słodycze i słone przekąski to kolejne produkty, które warto ograniczyć. Nie tylko ze względu to ich kaloryczność, ale także dlatego, że mają w sobie dużą ilość tłuszczów trans, które są niezdrowe i mogą przyczynić się do zagrożenia dla naszego serca, szczególnie w niemłodym wieku.

Reklama

Jak leczyć się dietą? Cztery najlepsze diety lecznicze dla każdego

Czego jeszcze unikać po 45. roku życia? Na liście używki

Alkohol i papierosy są powszechnie uważane za szkodliwe dla zdrowia. Źle wpływają także na serce, więc szczególnie w wieku ponad 45 lat powinno się zrezygnować z tych używek. Do problemów ze wspomnianym organem przyczynia się również picie zbyt dużej ilości kawy.


***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta po 40 roku życia | serce zdrowie dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy