Po 45. roku życia uważaj na to, co jesz. Pomożesz swojemu sercu

W pewnym wieku warto zacząć zwracać szczególną uwagę na to, co się spożywa. Z uwagi na możliwe obciążenie serca, które może prowadzić do poważnych chorób, po skończeniu 45 lat, powinno się unikać niektórych produktów. Co do nich należy?

Tłuste mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu
Tłuste mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu123RF/PICSEL

Czego unikać po 45. roku życia? Lepiej zrezygnuj z tłustego mięsa

Po skończeniu 45. roku życia należy unikać tłustych potraw, przede wszystkim mięs, wędlin, kiełbas czy pasztetów. Są one groźne dla serca z uwagi na zawartość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu, co może prowadzić do miażdżycy.

Słodycze - produkt, który nie jest wskazany po 45. roku życia

Słodycze i słone przekąski to kolejne produkty, które warto ograniczyć. Nie tylko ze względu to ich kaloryczność, ale także dlatego, że mają w sobie dużą ilość tłuszczów trans, które są niezdrowe i mogą przyczynić się do zagrożenia dla naszego serca, szczególnie w niemłodym wieku.

Czego jeszcze unikać po 45. roku życia? Na liście używki

Alkohol i papierosy są powszechnie uważane za szkodliwe dla zdrowia. Źle wpływają także na serce, więc szczególnie w wieku ponad 45 lat powinno się zrezygnować z tych używek. Do problemów ze wspomnianym organem przyczynia się również picie zbyt dużej ilości kawy.


***

"Przychodzi baba do lekarza": Stawianie baniek. Na czym polega ta metoda?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?