Po 45. roku życia uważaj na to, co jesz. Pomożesz swojemu sercu
W pewnym wieku warto zacząć zwracać szczególną uwagę na to, co się spożywa. Z uwagi na możliwe obciążenie serca, które może prowadzić do poważnych chorób, po skończeniu 45 lat, powinno się unikać niektórych produktów. Co do nich należy?
Po skończeniu 45. roku życia należy unikać tłustych potraw, przede wszystkim mięs, wędlin, kiełbas czy pasztetów. Są one groźne dla serca z uwagi na zawartość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu, co może prowadzić do miażdżycy.
Co jeść, gdy często boli cię serce?
Słodycze i słone przekąski to kolejne produkty, które warto ograniczyć. Nie tylko ze względu to ich kaloryczność, ale także dlatego, że mają w sobie dużą ilość tłuszczów trans, które są niezdrowe i mogą przyczynić się do zagrożenia dla naszego serca, szczególnie w niemłodym wieku.
Jak leczyć się dietą? Cztery najlepsze diety lecznicze dla każdego
Alkohol i papierosy są powszechnie uważane za szkodliwe dla zdrowia. Źle wpływają także na serce, więc szczególnie w wieku ponad 45 lat powinno się zrezygnować z tych używek. Do problemów ze wspomnianym organem przyczynia się również picie zbyt dużej ilości kawy.
***