Reklama

Reklama

Pokrzywa – zdrowie z natury

Kwiecień i maj to najlepszy czas, by zebrać młode listki pokrzywy i móc czerpać z ich leczniczych właściwości przez cały rok. Roślina, przez wielu wciąż traktowana jako pospolity chwast, może być doskonałym antidotum na wiele dolegliwości. Co warto wiedzieć o pokrzywie?

Zapatrzeni w rozwój przemysłu farmaceutycznego przez wiele lat bagatelizowaliśmy moc naturalnych produktów, takich jak pokrzywa, której walory odżywcze i lecznicze skrzętnie wykorzystywały nasze babki.

Antidotum na stres i dla wzmocnienia odporności

Jeśli chcemy przez wiele miesięcy czerpać z korzyści, jakie daje napar z pokrzywy, poszukajmy jej listków właśnie teraz. Sezon kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć.

Medycyna naturalna chętnie korzysta z korzeni pokrzywy, a także całego ziela, jednak najczęściej wykorzystywane są młode listki, zebrane najpóźniej do połowy maja. Zaleca się picie naparów z liści pokrzywy dla wzmocnienia sił witalnych i rozbudzenia organizmu po zimie.

W dobie szalejącej epidemii, narażeni jednocześnie na zakażenie i przewlekły stres, potrzebujemy wzmocnić zarówno system immunologiczny, jak i nerwowy. Pokrzywa jest więc doskonałym rozwiązaniem. Wiosną korzystajmy ze świeżych liści, na kolejne miesiące roku warto je zasuszyć.

Wsparcie metabolizmu

Wiosną cały organizm potrzebuje mądrych bodźców do pobudki po zimowym letargu. Świeże listki pokrzywy, zarówno w postaci naparów jak i sałatek, pomogą oczyścić układ pokarmowy ze złogów i toksyn. Związki zawarte w pokrzywie stymulują pracę żołądka, wątroby i trzustki. Roślina jest rekomendowana przy schorzeniach wątroby, nieżytach żołądkowo-jelitowych, biegunkach, a także przy problemach z wydzielaniem żółci.

Właściwości krwiotwórcze  

Pokrzywa stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dlatego jest rekomendowana w leczeniu anemii i przy osłabieniu organizmu spowodowanym na przykład długotrwałą chorobą. W działaniu krwiotwórczym nie ustępuje kroku preparatom żelaza. Z uwagi na bogactwo witamin i minerałów napary z pokrzywy zalecane są zarówno dla kobiet ciężarnych, jak i matek karmiących. Pokrzywa nie tylko wzmaga laktację, ale sprzyja też usuwaniu wody z organizmu.  

Reklama

***Zobacz także***

Działanie moczopędne i oczyszczające  

Pokrzywa będzie pomocna w zmniejszeniu alergii, ma bowiem działanie antyhistaminowe. Sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu. Łagodzi ból i stany zapalne. Ma działanie moczopędne i jest korzystna w leczeniu kamicy nerkowej. Pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Pokrzywa - jak ją ugryźć?

Napar to nie jedyny sposób na serwowanie pokrzywy. Świeże, drobno posiekane, listki możemy z powodzeniem dodać do sałatki lub surówki. Jeśli obawiamy się, że roślina poparzy nam śluzówki jamy ustnej, warto ją krótko sparzyć.

Z pokrzywy możemy też wycisnąć sok, ten jednak nie dla każdego będzie wskazany. Nie powinny spożywać go osoby borykające się z cukrzycą, chorobami nerek i te, które mają nadmiar żelaza w organizmie.

Zabiegi chirurgiczne, choroby nowotworowe narządów rodnych czy mięśniaki również wykluczają spożywanie soku z pokrzywy.   

Ewa Koza, mamsmak.com  

***

#POMAGAMINTERIA Emaus to wspólnota ludzi doświadczonych przez los. Niektórzy byli bezrobotni, inni stracili domy. Założyli wspólnotę, by razem pracować na godne życie. W czasach pandemii mają z tym jednak problemy. Pomóż im zarobić na swoje utrzymanie.

Sprawdź szczegóły >>   W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić.

Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pokrzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje