Reklama

Reklama

Polacy jedzą coraz mniej chleba

Polacy jedzą coraz mniej chleba. Często wybierają też pieczywo słabej jakości. Tymczasem nasz kraj jest znaczącym w UE producentem zbóż i kasz - mówi Stanisław Kacperczyk, prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

W ostatnich latach spada spożycie pieczywa i produktów zbożowych. W 2000 roku w gospodarstwach domowych na osobę miesięcznie przypadało 6,6 kg pieczywa, w 2012 r. było to ok. 4,35 kg. Zmniejszyła się także konsumpcja kasz, ryżu i płatków, a makaronów zjadamy tyle, co 10 lat wcześniej. W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 r. spadek spożycia pieczywa został zahamowany i utrzyma się ono na poziomie ubiegłego roku tj. ok. 52 kg rocznie na osobę.

Chleb chroni przed chorobami

Branża zbożowa jest zaniepokojona taką tendencją, chce więc zachęcać do sięgania po chleb i to głównie pełnoziarnisty. Jedzenie takich produktów zalecają też dietetycy wskazując, że spożywanie pełnych ziaren chroni przed chorobami krążenia, cukrzycą czy tyciem. Produkty pełnoziarniste zawierają błonnik, składniki mineralne, witaminy z grupy B, kwas foliowy.

Reklama

Mrożone pieczywo z Chin

Związek chce promować spożycie zbóż, gdyż istotna dla branży jest stabilizacja rynku i zbyt ziarna - zaznaczył Kacperczyk. Podkreślił, że w tym roku ceny zbóż znacznie spadły w stosunku do poprzedniego, natomiast cena mąki w sklepach - wzrosła.

- Chcemy kształtować konsumpcję pieczywa i produktów z całego ziarna - powiedział prezes. Dodał, że jest to szczególnie ważne, gdyż wiele pieczywa importowane jest do naszego kraju w formie mrożonej, m.in. z Chin.

Zła jakość polskiego pieczywa?

Jak zauważył, wiele osób narzeka na złą jakość pieczywa, niektórzy skarżą się na wysokie ceny. Jednocześnie coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na rodzaj spożywanego pieczywa i poszukuje produktów "zdrowych", robionych z pełnego ziarna, na zakwasie, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.

Poinformował, że Związek promuje spożywanie takiego ziarna. Jest to możliwe dzięki funduszom promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych, który powstaje ze składek pobieranych od producentów ze sprzedaży zbóż. Fundusz ten gromadzi ok. 4 mln zł rocznie.

- W Polsce nie zabraknie rodzimego, dobrej jakości ziarna na chleb - zapewnił Kacperczyk. Dodał, że w polskiej tradycji jest dzielenie się chlebem, jest on symbolem dobrobytu i bezpieczeństwa.

PAP life

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pieczywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje