Reklama

Pozytywne właściwości orzechów!

Orzechy są kopalnią różnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Są doskonałe jako przekąska, czy dodatek do sałatki. Można cieszyć się ich smakiem kiedy tylko mamy na to ochotę, gdyż są bardzo praktyczne w przechowywaniu. Orzechy nie są tak łatwo psujące jak warzywa i owoce, dlatego przez dłuższy czas możemy delektować się ich smakiem.

Świetne źródło energii

Orzechy są bogate w składniki odżywcze i energię, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak więc idealnie nadają się dla sportowców i ludzi będących na diecie.

Bogate w witaminę B6

Zawarta w orzechach witamina B6 oraz niacyna, kwas foliowy i inne drogocenne składniki są niezbędne do utrzymania zdrowia. Jedzenie orzechów w naturalny sposób wspomoże nasz organizm!

Bogate źródło witaminy E

Orzechy są doskonałym źródłem witaminy E, która jest istotna dla prawidłowego działania naszego organizmu. Witamina E działa jako przeciwutleniacz, pomaga w prawidłowym utrzymaniu błon śluzowych oraz komórek skóry, dzięki czemu nasza skóra wygląda na zdrową i promienną. Również należy zaznaczyć, że orzechy chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry.

Reklama

Wzmacniają włosy

Wysoka zawartość białka i składników odżywczych jest niezbędna do zachowania pięknych i mocnych włosów. Białko zapewnia pożywienie dla cebulek włosa, przez co rosną nam zdrowe i gęste włosy.

Szerokie zastosowanie do celów kulinarnych

Orzechy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać do sałatek, gorących dań, zup, bulionów, deserów lodowych i ciast.

Idealne jako przekąska między posiłkami

Dzięki zawartości wielu niezbędnych składników, orzechy idealnie nadają się jako przekąska między posiłkami. Nie ma potrzeby wcześniejszego przygotowania, można je jeść na surowo lub prażone. Są dużo zdrowsze niż sztuczne przekąski.

Zapobiegają chorobom serca

Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają właściwości przeciwzapalne, które są pomocne w zapobieganiu różnego rodzaju chorób układu krwionośnego. Regularne spożywanie orzechów obniża ryzyko udarów mózgu oraz w znaczny sposób obniża poziom ciśnienia we krwi.

Pomagają w pierwszych etapach nowotworów

Naturalne właściwości zawarte w orzechach są bardzo pomocne dla osób chorujących na raka, a szczególnie dla tych którzy są w początkowej fazie leczenia. Kwasy tłuszczowe omega 3 zapobiegają rakowi prostaty, jelita grubego oraz piersi.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy