Reklama

Probiotyki - skąd je brać?

Są potrzebne do trawienia i budowy odporności.

Dzięki nim lepiej przyswajamy białko i witaminy. Poprawia się tzw. pasaż jelitowy - czyli zmniejsza tendencja do zatwardzeń. Pożyteczne bakterie potrafią hamować biegunki (np. poantybiotykowe) i zapobiegać wzdęciom.

Właściwa flora bakteryjna w jelitach to warunek naszej odporności: aż  60 procent komórek immunologicznych powstaje w jelitach! Dobre źródła bakterii probiotycznych to:

Jogurt

Zawiera bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Sprawdź jednak na opakowaniu, czy w jego składzie są żywe kultury bakterii. Wybieraj jogurty naturalne, unikaj owocowych, bo kryją cukier lub, co gorsza, syrop glukozowo-fruktozowy.

Reklama

Kefir

Są w nim pałeczki kwasu mlekowego oraz specjalny rodzaj drożdży, dzięki którym napój ten posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jest uważany za wartościowszy od jogurtu, bo zawiera więcej rodzajów korzystnych dla jelit bakterii.

Kiszona kapusta

Najlepiej sama ją ukiś. Wiele "kiszonych" kapust w sklepach to kapusty "kwaszone" - takie, które nie przeszły pełnego procesu fermentacji, a dodano do nich octu. Tymczasem tylko sfermentowana naturalnie (czyli kiszona) kapusta zawiera zdrowe bakterie!

Kiszone ogórki

Są znakomitym źródłem bakterii probiotycznych! Mają do tego mało kalorii i dostarczają ważnej dla krzepliwości krwi witaminy K. Uwaga: ogórki konserwowe (w occie) nie posiadają tych zalet.

Sery

Pewna ilość probiotyków znajduje się w takich gatunkach, jak mozzarella, cheddar, gouda. Najwięcej w tzw. serach dojrzewających. W serku wiejskim jest ich znacznie mniej lub wcale.

Maślanka

Ten napój to pozostałości po produkcji masła. Jest dodatkowo dobrym źródłem białka i wapnia oraz witaminy B12 i fosforu. Sprzyja zdrowiu kości!

Wschodnie przysmaki

Chodzi o miso, natto czy tempeh. Wszystkie są wytwarzane z soi, fermentowane i bardzo zdrowe. Mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety, bogatej w probiotyki.

Idealnie, gdyby źródłem bakterii probiotycznych była dieta. Czasem jednak trzeba wspomóc się suplementem, np. podczas terapii antybiotykami i po niej. Leki te zabijają wszystkie bakterie: i te złe, chorobotwórcze, i te dobre, zamieszkujące jelita. Pożyteczną florę bakteryjną trzeba odbudować.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy