Reklama

Produkty, których należy unikać przy przeziębieniu i grypie

W okresie zimowym przeziębienie lub grypa często nie odstępują nas na krok. Mimo aplikowania leków wciąż powracają. Dlatego warto przyjrzeć się diecie, którą stosujemy podczas choroby, gdyż to właśnie ona może być przyczyną nawrotów schorzenia. Poniżej znajdziesz przykłady produktów, które negatywnie wpływają na kondycję organizmu i osłabiają go podczas choroby.

Alkohol

Picie alkoholu podczas choroby to najgorszy z możliwych pomysłów, który może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Specjaliści zwracają uwagę, że trunki osłabiają układ odpornościowy, spowalniają działanie leków, często są przyczyną odwodnienia organizmu i prowadzą do zaburzenia równowagi mineralnej. W konsekwencji wydłużają czas choroby i potęgują towarzyszące jej objawy.

Mleko i jego przetwory

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że mleko powoduje zwiększenie produkcji śluzu i flegmy, jednak wiele osób ma problemy z trawieniem nabiału, co może mieć wpływ na przebieg choroby. W czasie infekcji organizm jest osłabiony, dlatego może wystąpić obniżona tolerancja przetworów mlecznych. Na czas trwania choroby lepiej z nich zrezygnować, by nie osłabiać pracy układu trawiennego. Zamiast mleka warto pić dużo wody, soki i herbatę.

Reklama

Rafinowane węglowodany

Węglowodany rafinowane to przetworzona żywność, która zawiera dużą ilość cukrów prostych. Słodycze, białe pieczywo, płatki śniadaniowe, ciasta – to tylko niektóre z nich. Nadmiar węglowodanów w diecie osłabia układ immunologiczny i sprawia, że organizm jest bardziej podatny na infekcje.

Napoje gazowane

Różnego rodzaju napoje gazowane mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Duża ilość cukrów osłabia układ odpornościowy i źle wpływa na metabolizm. Kofeina, która jest składnikiem napojów przetworzonych, odwadnia organizm, który szczególnie w okresie choroby powinien być odpowiednio zaopatrzony w płyny. Ponadto "bąbelki" mogą podrażniać gardło.

Co jeść?

Podczas przeziębienia i grypy należy pić dużo wody, soków i ziołowych herbat, które skutecznie nawadniają organizm. Warto też sięgnąć po imbir, cynamon i goździki. Poza tym w diecie nie powinno zabraknąć miodu i czosnku. Należy jeść potrawy rozgrzewające, ale niesmażone: zupy na rosole, gotowane warzywa, kasze. W tym czasie organizm potrzebuje również dużo snu i odpoczynku.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy