Pyłek kwiatowy: Naturalny antybiotyk prosto z ula
Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły i dostarczany do ula dla młodszych owadów, by miały się czym odżywiać. Pszczelarze pozyskują jego część i suszą, by na dłużej mógł zachować cenne właściwości. Badania potwierdzają, że znajdujące się w pyłku substancje mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wzmacniają odporność, wspomagają odchudzanie i zmniejszają apetyt. Pomagają też zwalczyć bakterie i stany zapalne w organizmie, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i dodają energii. Z tych względów spożywanie pyłku kwiatowego jest szczególnie polecane osobom osłabionym, przewlekle chorym, a także po przebytych ciężkich chorobach, w tym nowotworowych. Co zawiera pyłek kwiatowy i w jaki sposób go stosować?
Pyłek kwiatowy to pyłek zbierany przez pszczoły z różnorodnych roślin i kwiatów, także leczniczych, takich jak mniszek lekarski, dziurawiec i wiele innych. Malutkie ziarenka pyłku zebrane w trakcie zapylania skupiają się w jedną większą kuleczkę, którą pszczoły częściowo przetwarzają i przenoszą do ula, by nakarmić młodsze owady. Pszczelarze montują u wlotu ula specjalne siatki, na których pozostaje część pyłku – zbierają go, suszą i sprzedają. Jest go znaczniej mniej niż miodu, dlatego jego cena jest też znacznie wyższa.
Pyłek kwiatowy to cenny produkt leczniczy, z powodzeniem wykorzystywany w apiterapii (leczenie produktami pszczelimi). Znajdują się w nim białka, kwasy tłuszczowe, węglowodany proste, lecytyna, rutyna, karotenoidy, enzymy, a także minerały (fosfor, potas, wapń) i witaminy (C, D, E, K oraz witaminy z grupy B).
Ze względu na bogactwo białka, witamin i minerałów pyłek kwiatowy jest szczególnie polecany osobom osłabionym po ciężkich chorobach i rekonwalescencji, na przykład pacjentom po radioterapii czy chemioterapii. Jego stosowanie zaleca się także osobom, które nieprawidłowo się odżywiają – stosują restrykcyjne diety odchudzające, głodówki lub spożywają za mało białka. Pyłek pszczeli potrafi bowiem wyrównać niedobory białka w źle zbilansowanej diecie wegetariańskiej. Wzmacnia też odporność i wykazuje działanie przeciwwirusowe, jest też naturalnym antybiotykiem – pomaga zwalczyć na przykład bakterię gronkowca złocistego czy zapalenie oskrzeli, łagodzi objawy astmy. Udowodniono również, że dodaje energii i wspomaga układ nerwowy – redukuje stres, poprawia pamięć i koncentrację. Z tego względu pyłek jest polecany osobom uczącym się, pracującym umysłowo, narzekającym na stres i przemęczenie.
Duża ilość białka korzystnie wpływa na tempo przemiany materii, a dodatkowo zmniejsza apetyt, co może być wsparciem w trakcie diety redukcyjnej. Pyłek pszczeli wspiera także procesy metaboliczne organizmu i działa oczyszczająco, pomaga pozbyć się z organizmu resztek leków, nikotyny czy kofeiny. Dobroczynnie wpływa na serce, wątrobę, żołądek i dwunastnicę, chroni przed anemią i miażdżycą. Pyłek można także stosować zewnętrznie – działa przeciwtrądzikowo i regenerująco, zmniejsza zaczerwienienia i odbarwienia skóry.
Pyłek kwiatowy można kupić w sklepach pszczelarskich oraz ze zdrową żywnością. Powinien mieć formę kolorowych kuleczek i ładnie pachnieć. Nieprzyjemny zapach po otwarciu może oznaczać, że pyłek jest zepsuty lub zagnieździły się w nim szkodniki. Pyłek najlepiej zmielić na drobno i przechowywać w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu. Zalecana dzienna dawka to 4-8 łyżeczek pyłku w kilku dawkach dziennie (powinno się go spożywać pół godziny przed posiłkiem). Można dodać go do jogurtu, wody lub mleka. Kilogram pyłku kosztuje około 60 zł.
Pyłek może wywoływać alergię u osób uczulonych na miód pszczeli. W przypadku wystąpienia pokrzywki, duszności czy obrzęku należy skontaktować się z lekarzem. Stosowanie pyłku powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.