Rabarbar: Jakie są jego właściwości zdrowotne?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Wielu z nas z sentymentem wspomina kompot z rabarbaru, którym częstowała nas babcia. Królował na polskich stołach, zanim pojawiły się na nim napoje gazowane i kolorowo opakowane soki. Wraz z rosnącą świadomością żywieniową, coraz częściej sięgamy po naturalne produkty. Roślina ma silny potencjał przeciwzapalny i antynowotworowy. Dlaczego jeszcze warto wrócić do rabarbaru? Wyjaśniamy!

Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem czy warzywem
Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem czy warzywem123RF/PICSEL

Rabarbar: Smak dzieciństwa

Kompot był kiedyś stałym składnikiem obiadu, nie tylko niedzielnego. Ciasto z rabarbarem też miało duże wzięcie w wiosennym menu. Posypane kruszonką smakowało jak najbardziej wyszukana delicja.

Przesyceni wysokoprzetworzoną żywnością, coraz chętniej wracamy do naturalnych, bazowych produktów. Jednym z tych, na które warto zwrócić uwagę, jest rabarbar.

Rabarbar: Owoc czy warzywo

Skojarzenie z kompotem i ciastem może utrwalać przekonanie, że rabarbar jest owocem. Roślina jest dość często mylnie klasyfikowana. Tymczasem rabarbar jest byliną, czyli warzywem. Ciekawostką jest, że w Stanach Zjednoczonych rabarbar jest uznawany za owoc.

Znany również jako rzewień, rabarbar obejmuje ponad 60 gatunków. Wśród najpopularniejszych w Polsce wymienić trzeba: ogrodowy, kędzierzawy i lekarski. Pojawia się w drugiej połowie wiosny i jest dostępny do połowy lata. Częścią jadalną rośliny są jej ogonki liściowe - czerwone, różowe lub zielone. Kwaśne i cierpkie w smaku.

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Jadalna część rabarbaru jest prawdziwą skarbnicą witamin o silnym potencjale przeciwutleniającym. Ma ich aż cztery. Wśród nich: - stojąca na straży odporności, witamina C, - ważna dla dobrej kondycji skóry i oczu, witamina A, - strażniczka młodości, witamina E, - kojarzona głównie z krzepliwością krwi, witamina K.

Poza potężną czwórką, w ogonkach liściowych rabarbaru są znaczne ilości witamin z grupy B, których podaż jest niezbędna dla dobrej pracy systemu nerwowego.

Rabarbar jest też źródłem ważnych dla zdrowia minerałów, w tym kluczowego dla odporności cynku, ważnego dla krwi żelaza, niezbędnych dla serca magnezu i potasu i dbającego o kondycję kości wapnia.

Starożytna medycyna chińska wykorzystywała rabarbar jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Roślina ma też potencjał grzybobójczy.

Kompot z rabarbaru i czerwonych owoców jest bardzo zdrowy
Kompot z rabarbaru i czerwonych owoców jest bardzo zdrowy123RF/PICSEL

Rabarbar w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy

Warzywo obfituje w błonnik - substancję balastową, która jest kluczem do sprawnego metabolizmu i lepszej pracy jelit.

Błonnik w diecie to nie tylko sprawniejsze usuwanie z organizmu toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii, ale też lepszy metabolizm cukrów (niższe ryzyko cukrzycy) i sposób na wyrównanie poziomu cholesterolu we krwi (profilaktyka miażdżycy). Rabarbar jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, dlatego powinny z niego korzystać osoby z insulinoopornością i cukrzycą, a także wszyscy genetycznie obciążeni ich rozwojem.

Z uwagi na niewielką ilość kalorii i wysoką wartość odżywczą, rabarbar powinien znaleźć miejsce  w diecie osób, które podjęły wyzwanie redukcji masy ciała.

W niektórych przypadkach zdrowotnych rabarbar nie jest wskazany. Warto znać tę "drugą stronę medalu"
W niektórych przypadkach zdrowotnych rabarbar nie jest wskazany. Warto znać tę "drugą stronę medalu" 123RF/PICSEL

Kompot i ciasto: Jak obróbka termiczna wpływa na potencjał zdrowotny rabarbaru?

Niewielu osobom rabarbar smakuje na surowo, stąd tak duża popularność kompotów i ciast z jego dodatkiem.

Smakowo zyskuje, ale co z wartościami odżywczymi? Jak zawsze, wysoka temperatura unicestwi część witamin, z naciskiem na najbardziej ulotną witaminę C, ale jest też korzyść.

Okazuje się, że w trakcie obróbki termicznej rabarbaru uwalniają się rapontygeniny - polifenole o potencjale przeciwutleniającym. Zyskujemy więc kolejnego sojusznika do walki z panoszącymi się wolnymi rodnikami.

Rapontygeniny działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antynowotworowo.

Zmniejszając tempo podziału komórek nowotworowych, spowalniają rozwój choroby. Mają korzystny wpływ na układ krążenia i produkcję estrogenów - żeńskich komórek płciowych. Rabarbar jest wręcz zalecany dla kobiet w okresie menopauzalnym.

Rabarbar: Przeciwwskazania

Roślina zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który jest substancją antyodżywczą i może sprzyjać odkładaniu się złogów w nerkach.

Masz skłonność do kamieni nerkowych? Ogranicz spożycie rabarbaru, a jeśli to konieczne - wyeliminuj go z diety.

Przeciwwskazaniem do spożycia rabarbaru jest też niski poziom testosteronu u mężczyzn.

Rabarbar pomaga przy problemach ze wzdęciami i mocno wspiera proces trawienny
Rabarbar pomaga przy problemach ze wzdęciami i mocno wspiera proces trawienny123RF/PICSEL

***

Zobacz również:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?
      Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na