Reklama

Rejuvelac – naturalny napój z kiełków dobry dla jelit

Rejuvelac (czytaj redżuwlak) to napój powstający z fermentujących kiełków nasion. Ma kwaśny, ożywczy, lekko ziemisty smak. Zawiera wit. z grupy B, K, E, C enzymy, kwas mlekowy i bakterie probiotyczne Lactobacillus bifidus.

Robimy go z niepalonych ziaren pszenicy, żyta lub jęczmienia. A w wersji bezglutenowej - z gryki (niepalonej) lub komosy ryżowej (quinoa). 

Przepis na rejuvelac

Szklankę suchych nasion płuczemy na sicie. Wsypujemy do wyparzonego słoika i zalewamy 2 szklankami wody filtrowanej lub niegazowanej. Przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na noc. Następnego dnia płuczemy na sicie, wsypujemy do słoika (nie zalewamy wodą) i odstawiamy w ciemne miejsce. Płuczemy ziarna 3 razy dziennie. Gdy wykiełkują (po ok. 2 dniach) płuczemy je, wkładamy do słoja i zalewamy 1,5 l wody filtrowanej lub niegazowanej. Po 48 godzinach zlewamy przez sito płyn - to właśnie rejuvelac. Trzymamy w zakręconym słoiku w lodówce do tygodnia. 

Reklama

By wspomóc jelita, pijemy dwie łyżki dziennie. Rejuvelac może też stanowić zdrowy dodatek do napojów. 

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy