Rewolucyjne badania. Ta dieta uchroni przed rakiem!
Oto kolejny powód, aby przejść na dietę wegetariańską. Najnowsze badania wskazały, że dieta roślinna w znaczącym stopniu obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Choć wciąż badacze nie są w stanie wskazać, co wpływa na tę zależność, czy fakt wyeliminowania mięsa z diety, czy znacznie większe spożycie warzyw i owoców - konkluzja jest jedna, dieta roślinna znamiennie wpływa na zdrowie układu pokarmowego.
Dr Michael Orlich z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii na podstawie wieloletnich badań wykazał, że w ciągu siedmiu lat, weganie i wegetarianie wykazywali o 22 procent niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Co ciekawe, w przypadku osób, które jadły ryby wykazano jeszcze niższe ryzyko zachorowalności, aż o 43 proc. Specjaliści prowadzący badania sugerują, że może wynikać to z dużej zawartości kwasów omega-3 w diecie, w przypadku wegan warto wzbogacić dietę o orzechy i olej lniany, które również są bogatym źródłem tych kwasów.
Wyniki tych badań wpisują się w cały szereg medycznych uzasadnień zdrowotnego aspektu diety roślinnej, której przypisuje się doskonałe efekty, jeśli chodzi o walkę z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą.
"Mimo że ograniczenie spożycia mięsa, może być główną przyczyną zmniejszenia wystąpienia raka jelita grubego u wegetarian, wzrost spożycia różnych pokarmów roślinnych może również przyczynić się do tego" - wskazał zespół badaczy z pracujący pod kierownictwem dr Michaela Orlicha.
"Diety wegetariańskie są pełne zdrowych składników, które przyczyniają się do walki z rakiem, działają jak wzmacniacze układu immunologicznego. Ponadto, diety wegetariańskie są bogate w błonnik, pomaga wspierać regularną pracę jelit" - wyjaśnia dietetyk Hillary Sachs.