Reklama

Reklama

Różane i lawendowe akcenty na talerzu

Pączki z różą i napar z lawendy to najbardziej popularne, choć nie jedyne, spożywcze zastosowanie pięknych kwiatów. Warto wiedzieć, że poza obfitą gamą walorów smakowych, zarówno róża, jak i lawenda mają bogatą wartość odżywczą.

Róża - smak piękna  

Róża najczęściej uprawiana jest dla celów ozdobnych. Tym kwiatem obdarowujemy bliskie sercu osoby, by okazać im miłość, sympatię czy wdzięczność. Kwitnie od czerwca do października.

Nie jest szczególnie wymagająca - mrozoodporna, ale wiele jej gatunków wymaga okrycia na zimę.

Płatki róży mają delikatny aromat i choć jadalna jest każda odmiana, do celów spożywczych wykorzystuje się najczęściej różę pomarszczoną, dziką, francuską, galicyjską, japońską i damasceńska.  

Reklama

Wartości odżywcze  

Kwiaty róży to prawdziwa skarbnica:

- witaminy C, która stoi na straży naszej odporności; - flawonoidów - związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i detoksykacyjnych;
- olejków eterycznych, które działają przeciwbólowo, łagodzą nudności związane z chorobą lokomocyjną i objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
- glikozydów, które zwiększając stężenie wewnątrzkomórkowe wapnia i sodu, zwiększają się siłę skurczów serca;
- karotenoidów, które usuwają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za rozwój choroby nowotworowej.  

Róża w kuchni  

Zarówno owoce, jak i płatki róż wykorzystywane są do produkcji wielu smakołyków. Kto z nas choć raz nie rozkoszował się smakiem pączków z różą! Napary z owoców i płatków róży są codziennym napojem w wielu domach, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zapadalności na infekcje. Konfiturą z róży możemy doprawiać dania mięsne, a jej świeże płatki dodawać do sałatek. Z róży wytwarza się również miód, wina i nalewki.

***Zobacz także***

 
Lawendowy odcień zdrowia  

Róża jest kwiatem symbolicznym dla Polski, lawenda dla Francji, choć w naszym kraju też jest coraz powszechniej uprawiana. Jest zdecydowanie delikatniejszą rośliną, nieodporną na mróz i potrzebującą wielu słonecznych dni. Kwitnie od maja do września.  

Smak lawendy

Ma intensywny, ziołowy zapach, a w smaku wyraźnie wyczuwalne kwiatowe i cytrynowe nuty. Kwiaty, zebrane tuż przed rozkwitem, nadają się do spożycia zarówno świeże, jak i zasuszone.     


Działanie lecznicze  

Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny, który rekomendowany jest dla łagodzenia skutków długotrwałego, silnego stresu. Stosuje się go również do redukowania stanów zapalnych mięśni i stawów. Lawenda ma działanie przeciwskurczowe, przeciwreumatyczne i antyseptyczne. Jest skutecznym antidotum na dolegliwości trawienne, znosi wzdęcia. Łagodzi bóle menstruacyjne i zmniejsza napięcie. Ma korzystny wpływ na wątrobę.

Lawenda od kuchni  

Świeże kwitnące gałązki oraz liście wykorzystywane są jako aromatyczna przyprawa, dla Francuzów uniwersalna. Zwykli dodawać ją zarówno do dań mięsnych (sprzyja trawieniu), jak i sałatek czy deserów. Świeży napar z lawendy warto wypić tuż przed pójściem do łóżka, pomoże się wyciszyć i poprawi jakość snu. Z kolei w upalne dni dobrze przygotować ożywczą lemoniadę na bazie lawendy, z dodatkiem soku z limonki i kostek lodu.   

  

Ewa Koza, mamsmak.com    

***

#POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>  

***Zobacz także***

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy