Reklama

Reklama

Rozmaryn i oregano - przyprawy dla cukrzyków

Nowe badania pokazują, że zioła mogą być potężnym narzędziem, w walce z cukrzycą. Naukowcy wykazują , że takie przyprawy jak rozmaryn czy oregano działają jak leki na tę chorobę.

Badacze odkryli, że zioła, w szczególności rozmaryn i oregano, są zdolne do blokowania enzymu, który związany jest z cukrzycą. Wyniki badań wykazały, że dodawanie tych ziół do potraw, może okazać się naturalnym sposobem walki z chorobą.

Reklama

Badania wykazały również, że wspomniane zioła wykazują działanie podobne to tego, jakich cechują się leki na cukrzycę. Jednak badacze zastrzegają, że choć wyniki badań są obiecujące, nie należy bez konsultacji z lekarzem, na własną rękę rezygnować z dotychczasowej terapii farmakologicznej. Zamiast tego warto włączyć do codziennej diety.

Zioła te mają także inne, udowodnione działanie. Rozmaryn od dawna wykorzystywany jest w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu i tymianku (larendogra) używany był, jako środek odmładzający i odświeżający cerę.

Z kolei oregano jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości lecznicze znał już Hipokrates i Arystoteles. Wchodzi w skład niektórych kosmetyków, jest składnikiem płynów do kąpieli i do płukania ust, ma również działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające.

Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby.

Dowiedz się więcej na temat: rozmaryn | oregano

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje