Rukiew – eliksir młodości

​Inna jej nazwa to rzeżucha wodna. Roślina ta jest skarbnicą minerałów, witamin i innych cennych składników odżywczych.

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności. Wyprzedza nawet brokuły, jarmuż i pomidory. Zawiera więcej beta-karotenu niż marchew, witaminy C więcej niż cytrusy, a pod względem zawartości potasu przewyższa pomidory. Spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia jej wygląd. Zawdzięcza to beta-karotenowi - pogromcy wolnych rodników niszczących komórki skóry. Jej dobrej kondycji służą także witaminy C i E. Rukiew ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak z odrobiną słodyczy. Pasuje do kremowych zup, past owocowych, soków i koktajli.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje