Reklama

Ryż na pięć sposobów

Ryż jest podstawą wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Biały, najbardziej oczyszczony, jest w Polsce powszechnie używany, ale to nie jedyna opcja. Ryż naturalny, brązowy, czarny, basmati czy dziki to gatunki, które też warto zaprosić do jadłospisu. Wszystkie rodzaje ryżu z powodzeniem możemy serwować w daniach słodkich i wytrawnych. Szukasz inspiracji? Dziś pięć pomysłów z ryżem w roli głównej.

Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, wielu witamin i składników mineralnych. Im mniej oczyszczone ziarna, tym więcej w nich błonnika. Jeśli więc twój metabolizm jest rozleniwiony i borykasz się z przewlekłymi zaparciami - biały ryż nie jest dla ciebie. Wybierz naturalny, brązowy, czarny, albo dziki.

Warto zaznaczyć, że ryż dziki tak naprawdę nie jest ryżem, a trawą. Nie ma wątpliwości, że to wartościowa odżywczo roślina, której długie i cienkie ziarna mają ciemnobrązowy kolor i intensywny, zbożowo-orzechowy aromat. Dziki jest rekordzistą pod względem zawartości błonnika, dlatego ostrożność w jego spożywaniu powinny zachować osoby, u których występuje skłonność do biegunek.

Reklama

Zanim znajdziemy swój ulubiony, dobrze poznać smak wszystkich gatunków. Praktycznie każdy może być serwowany zarówno jako danie wytrawne, jak i słodkie.

Słodka wersja ryżu

Jeszcze ciepły ryż (sprawdzi się tu każdy, dowolnie wybrany) łączymy z uduszonymi lub pokrojonymi w kostkę surowymi jabłkami, dodajemy kawałek ulubionego białego sera (może być twaróg, ser mozzarella, serek wiejski, a nawet sery dojrzewające), do każdej porcji wrzucamy kilka orzechów włoskich, łyżeczkę białego sezamu, pół łyżeczki czarnuszki, szczyptę cynamonu lub kardamonu i łyżeczkę wiórków kokosowych.

***Zobacz także***

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Z mięsem

Świeżo ugotowany ryż (dowolnie wybrany) łączymy z kawałkami uduszonego lub upieczonego mięsa z piersi indyka. Do każdej porcji dodajemy drobno potargane liście jarmużu, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i kiwi, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną świeżo startego korzenia imbiru.

Z rybą

W tym połączeniu najlepiej sprawdza się ryż basmati lub naturalny. Ciepły ryż serwujemy z ugotowanym na parze pstrągiem lub inną, ulubioną rybą. Surówką w tym zestawie mogą być buraki ćwikłowe lub kapusta kiszona.

Z soczewicą

Dowolnie wybrany gatunek łączymy ze świeżo ugotowaną soczewicą (u mnie najczęściej ryż naturalny z czarną soczewicą), dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i marchew, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i listki roszponki lub rukoli.

W wersji sałatkowej

Wielu z nas sałatki jada wyłącznie z pieczywem, a przecież dobrym zamiennikiem chleba może być właśnie ryż. Nienachalny w smaku doskonale komponuje się z dowolnie wybranym zestawem składników. Jedna z opcji: tuńczyk, kukurydza, ogórki, sałata lodowa i ryż, doprawione deepem z musztardy i sokiem z cytryny. Smacznego!

Ewa Koza, mamsmak.com      

***Zobacz także***


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy