Rzodkiewka czy rzodkiew - która lepsza?

article cover
123RF/PICSEL

Rzodkiewka czy rzodkiew - która lepsza?

Trudno przemilczeć charakterystyczny aromat obu warzyw i fakt, że nie wszyscy są jego zwolennikami. Od jednego z pacjentów usłyszałam, że jest dla niego tak nieprzyjemny, jak zapach czosnku. Grono fanów rzodkiewek jest jednak liczniejsze. Wyczekujemy ich. A co z rzodkwią?
Trudno przemilczeć charakterystyczny aromat obu warzyw i fakt, że nie wszyscy są jego zwolennikami. Od jednego z pacjentów usłyszałam, że jest dla niego tak nieprzyjemny, jak zapach czosnku. Grono fanów rzodkiewek jest jednak liczniejsze. Wyczekujemy ich. A co z rzodkwią?
Choć jest tania i dzięki różnym odmianom, dostępna niemal przez okrągły rok, rzodkiew nie należy do warzyw, po które Polacy często sięgają. Kolorowa rzodkiewka wygrywa popularnością. Z niecierpliwością czekamy, aż się pojawi, by ozdobiła ulubione sery, sałatki i kanapki. Rzodkiewka jest bestsellerem wśród nowalijek. Warto wiedzieć, że niezdefiniowany kolor najpopularniejszej wśród rzodkiewek nie jest jedynym, w jakim występują w przyrodzie. Zdecydowanie rzadziej, ale uprawiane są również białe i czarne rzodkiewki.
Choć jest tania i dzięki różnym odmianom, dostępna niemal przez okrągły rok, rzodkiew nie należy do warzyw, po które Polacy często sięgają. Kolorowa rzodkiewka wygrywa popularnością. Z niecierpliwością czekamy, aż się pojawi, by ozdobiła ulubione sery, sałatki i kanapki. Rzodkiewka jest bestsellerem wśród nowalijek. Warto wiedzieć, że niezdefiniowany kolor najpopularniejszej wśród rzodkiewek nie jest jedynym, w jakim występują w przyrodzie. Zdecydowanie rzadziej, ale uprawiane są również białe i czarne rzodkiewki.
Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i nerek. Działają zarówno moczo-, jak i żółciopędne. Mają właściwości bakteriobójcze. Medycyna alternatywna rekomenduje je jako naturalne antybiotyki. Warto sięgnąć po rzodkiew i rzodkiewki w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych. Ewa Koza, mamsmak.com
Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i nerek. Działają zarówno moczo-, jak i żółciopędne. Mają właściwości bakteriobójcze. Medycyna alternatywna rekomenduje je jako naturalne antybiotyki. Warto sięgnąć po rzodkiew i rzodkiewki w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Choć wizualnie trudno byłoby uznać je za siostry, a nawet dalekie kuzynki, obie należą do rodziny warzyw kapustowatych. Maleńka rzodkiewka jest odmianą okazałej białej rzodkwi. Żeby znaleźć liczne podobieństwa, trzeba wgryźć się w ich ostry miąższ, a potem pozwolić kubeczkom smakowym się w nim rozsmakować. I to będzie początek szeregu analogii.
Choć wizualnie trudno byłoby uznać je za siostry, a nawet dalekie kuzynki, obie należą do rodziny warzyw kapustowatych. Maleńka rzodkiewka jest odmianą okazałej białej rzodkwi. Żeby znaleźć liczne podobieństwa, trzeba wgryźć się w ich ostry miąższ, a potem pozwolić kubeczkom smakowym się w nim rozsmakować. I to będzie początek szeregu analogii.123RF/PICSEL
Rzodkiew wygrywa zawartością substancji odżywczych. Jest wyraźnie większa od rzodkiewki, a dzięki obecności olejków eterycznych ma jeszcze bardziej wyrazisty smak i zapach. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika i szeregu składników mineralnych, na czele z ważnym dla zdrowia potasem, wapniem, magnezem i żelazem. Jest skarbnicą witaminy C, PP oraz witamin z grupy B. Rzodkiewka ma niemal identyczne wartości odżywcze, jednak zawiera ich mniej niż niedoceniana rzodkiew.
Rzodkiew wygrywa zawartością substancji odżywczych. Jest wyraźnie większa od rzodkiewki, a dzięki obecności olejków eterycznych ma jeszcze bardziej wyrazisty smak i zapach. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika i szeregu składników mineralnych, na czele z ważnym dla zdrowia potasem, wapniem, magnezem i żelazem. Jest skarbnicą witaminy C, PP oraz witamin z grupy B. Rzodkiewka ma niemal identyczne wartości odżywcze, jednak zawiera ich mniej niż niedoceniana rzodkiew. 123RF/PICSEL
Oba warzywa są niskokaloryczne, co w połączeniu z wysoką wartością odżywczą sprawia, że są wyjątkowo korzystne dla osób mierzących się z redukowaniem masy ciała. Duża zawartość błonnika powoduje, że wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości. I rzodkiew, i rzodkiewki są doskonałe w stymulowaniu pracy leniwych jelit. Przyspieszają usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Niwelują zaparcia.
Oba warzywa są niskokaloryczne, co w połączeniu z wysoką wartością odżywczą sprawia, że są wyjątkowo korzystne dla osób mierzących się z redukowaniem masy ciała. Duża zawartość błonnika powoduje, że wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości. I rzodkiew, i rzodkiewki są doskonałe w stymulowaniu pracy leniwych jelit. Przyspieszają usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Niwelują zaparcia. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?