Sałata - eliksir młodości dla mózgu
Zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, jarmuż mogą przyczynić się do zachowania młodzieńczości umysłu i lepszej sprawności funkcji poznawczych. Dieta bogata w te składniki może odmłodzić umysł nawet o 11 lat.
Jak wskazują najnowsze badania, spożywanie w codziennej diecie zielonych warzyw liściastych przyczynia się do spowolnienia starzenia się umysłu. Analizy przeprowadzone na grupie ponad 900 kobiet i mężczyzn w wieku od 58 do 99 lat wykazały, że osoby, które przynajmniej dwa razy dziennie sięgały po takie produkty jak sałata, szpinak czy jarmuż uzyskiwali lepsze wyniki w testach poznawczych obejmujących te sprawdzające pamieć, zdolności przestrzenne, prędkość percepcyjną.
Równocześnie wskazano, że ich dieta przyczyniła się do "odmłodzenia" ich umysłów średnio o 11 lat. Jak wyjaśniają naukowcy, zielone warzywa liściaste zawierają kwas foliowy, beta-karoten, luteinę, składniki odżywcze, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego umysłu. (PAP Life)