Sezon na pokrzywę
Najlepsze właściwości zdrowotne ma ta wiosenna. Wykorzystaj ją w kuracjach na różne dolegliwości.
Pokrzywa to roślina pospolita. Znaleźć możemy ją na łące, w ogrodzie, w parku i w lesie. Często kojarzy się ze zwykłym chwastem, którym można się poparzyć. Warto jednak zapoznać się z nią bliżej, gdyż zawiera bogactwo sprzyjających naszemu zdrowiu właściwości, a jej dostępność jest dużym atutem.
Kiedy po nią sięgać?
Przede wszystkim posiada ogromne ilości substancji aktywnych, takich jak kwasy organiczne m.in. mrówkowy, bursztynowy. Zawiera też fitosterole, sole mineralne, głównie wapń, magnez, żelazo, dzięki którym można uzupełniać niedobory minerałów w organizmie.
Pokrzywa to także bogactwo witaminy C, K, B2 i, cytując za prof. Ożarowskim, nieustalone bliżej związki zwiększające odporność organizmu na infekcje.
Doskonale wpływa na osoby osłabione, starsze, a także na małe dzieci, gdyż w badaniach nad tą rośliną nie stwierdzono negatywnego działania na organizm ludzki.
Działa moczopędnie, oczyszczając krew, więc stosowana jest w dolegliwościach kamicy pęcherzowej i nerkowej. Poprawia też przemianę materii. Zarówno korzeń, jak i liście tej rośliny obniżają ciśnienie krwi.
Pokrzywa zawiera, garbniki i flawonoidy, dzięki czemu działa przeciwkrwotocznie i wzmacnia naczynia krwionośne, co przy okazji eliminuje skłonność do tworzenia się siniaków, wspiera produkcję czerwonych krwinek i zwiększa ilość hemoglobiny. To dlatego z powodzeniem leczy anemię.
Nierzadko zaleca się ją także w stanach zapalnych kobiecych miejsc intymnych w formie irygacji, czyli płukania pochwy. Pobudza również wydzielanie soku żołądkowego, zmniejszając stany zapalne w układzie pokarmowym i działa lekko antywirusowo. W połączeniu z owocem palmy sabalowej wspomaga leczenie przerostu prostaty.
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i regenerujące można nią leczyć problemy skórne. Zdaniem niektórych zielarzy, zwalcza też tzw. wirusy onkogenne, działając wspomagająco w leczeniu niektórych nowotworów.
Proste wskazówki
Z pokrzywy możemy zrobić napar i zastąpić nim popularną w naszych domach kawę czy herbatę. To korzystnie wpływa na krew - oczyszcza ją i poprawia gęstość. Możemy też zrobić płukankę do włosów, co sprawi, że włosy zachowają świeżość, będą miękkie, delikatne, oczyszczą skórę głowy z łupieżu czy łojotoku, nie będą wypadać, przetłuszczać się, a nawet siwieć.
Garść świeżych (w sezonie) lub suszonych (poza sezonem) liści zalejmy gorącą wodą i pozostawmy do wystudzenia. Gdy napar będzie letni, spłuczmy nim umyte wcześniej włosy. Stosujmy po każdym myciu.
Ciekawostką jest, to, że liść pokrzywy może chronić przed poparzeniem słonecznym. Jak twierdzą zielarze, roztartym liściem potrzyjmy wnętrze ucha: osoby praworęczne pocierają lewe ucho, a osoby leworęczne pocierają prawe ucho. W kuchni przyrządzajmy ją jak szpinak, zróbmy surówkę lub ugotujmy zupę pokrzywową. W upały pijmy lekko sfermentowany napój, który doskonale gasi pragnienie.
Jak ją stosować?
Przy zapaleniu pęcherza można zrobić nasiadówkę w naparze z pokrzywy. Zmniejsza dolegliwości w infekcjach pęcherza moczowego. Pół szklanki suszonej pokrzywy lub 5 solidnych garści świeżej pokrzywy, zalejmy wrzącą wodą. Wlejmy do wanny i uzupełnijmy wodą z kranu tak, by, siedząc w niej, woda sięgała nam do talii.
Nasiadówka trwa 20 minut. Powtarzajmy ją co drugi dzień przez cały maj. Pokrzywa ma właściwości łagodzące - przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Przy reumatyzmie stosujmy pokrzywę wewnętrznie i zewnętrznie. Wewnętrznie, pijąc napar z pokrzywy: 10 świeżych listków pokrzywy lub łyżeczkę suszonej zalewamy szklanką wrzącej wody i czekamy aż naciągnie. Pijemy 3 razy dziennie przez rok. Zewnętrznie świeżym liściem pokrzywy przetrzyjmy delikatnie bolący staw, a gałązką wysmagajmy np. bolące kolano.
Poczujemy w tym miejscu rozgrzanie i pieczenie. Uwaga, należy to robić delikatnie i nie przesadzać, by pieczenie nie objęło zbyt dużej powierzchni ciała. Kuracja ta działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Przy cukrzycy, wiosną i latem, pijmy napar ze świeżych liści pokrzywy: 5-6 listków, zalejmy wrzącą wodą, poczekajmy aż naciągnie i wystygnie. Pijmy 3 razy dziennie. Jesienią i zimą używajmy suszonej pokrzywy. Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 20 minut wypijamy.
Ziele i korzeń pokrzywy pobudza czynność trzustki, regulując jej pracę, dzięki czemu obniża poziom cukru we krwi.