Reklama

Reklama

Sezon ogórkowy w pełni

Ogórki doskonale nawadniają i gaszą pragnienie. Według naukowców temperatura wewnątrz warzywa jest aż o sześć stopni niższa w stosunku do temperatury powietrza. To wszystko sprawia, że ogórek powinien być obecny w naszym letnim menu.

Wakacje to prawdziwy sezon ogórkowy, zarówno w potocznym, jak i dosłownym znaczeniu tych słów. Aktywność polityczna i biznesowa zwalnia, w dużych miastach wyraźnie widać wolniejsze tempo. Ale upał potrafi dać się we znaki w każdych okolicznościach i tu na ratunek przychodzą ogórki.

Wartości odżywcze

Reklama

Warzywo aż w 96 procentach składa się z wody, więc warto gasić nim pragnienie, gdy w upalnym dniu nie mamy już ochoty na kolejną szklankę wody. Wartość odżywcza ogórków nie jest szczególnie wysoka, jednak cenione są za alkaliczny wpływ na organizm człowieka. Spożywanie ogórków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie.

Ogórki są źródłem witaminy C, K i witamin z grupy B, a także kilku cennych składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, miedź i mangan. Jeśli mamy pewność, że uprawiane były bez chemicznych dodatków, warto zjadać je ze skórką, ponieważ w niej mamy najwięcej składników odżywczych.

Dowiedz się więcej na temat: ogórki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje