Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?
Co kilka miesięcy uwagę miłośników zdrowego żywienia i trendów spożywczych przykuwają tzw. superfoods. Zwykle są to egzotyczne składniki, jednak na liście tych super produktów pojawiają się dawno zapomniane produkty, o których warto sobie przypomnieć.
Jak przewidują specjaliści w dziedzinie żywienia, jednym z produktów, który może znaleźć się na liście "superfoods" jest borówka brusznica, niegdyś popularna w staropolskiej kuchni. Rok temu naukowcy ze Szwecji odkryli, że spożywanie borówki brusznicy powstrzymuje przyrost masy ciała w przypadku diety wysokotłuszczowej. Choć badacze swoje wnioski wysnuli na podstawie badań na myszach, to już ogłosili borówkę brusznicę nadzieją dla otyłych.
Borówka brusznica, nazywana także borówką czerwoną to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. W Polsce z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, zwykle używane do ciemnych mięs i dziczyzny. Poza walorami smakowymi borówka bogata jest w witaminy B1, B2, PP, C. Ma również działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny.
Po niezwykłym bumie na komosę ryżową, dietetyk Kimberley Snyder przewiduje, że równie dużą popularnością może cieszyć się czarny ryż. Jest to odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym orzechowym aromacie. Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego.
- Czarny ryż jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, doskonale wpływa na układ odpornościowy, wykazuje również właściwości, które obniżają ryzyko zawału serca - wyjaśnia Snyder.
Do łask w tym sezonie może powrócić również kalarepa, która jak podkreśla dietetyk jest bogata w witaminę C oraz ma wysoką zawartość błonnika.
- Kalarepa jest bogata w potas, który pomaga regulować poziom płynów w organizmie. Zbyt dużo sodu i zbyt mało potasu może spowodować obrzęki. Kalarepa, ze względu na jej słodkawy smak, jest doskonałą przekąską. Może być również gotowane na parze lub smażona - radzi ekspert.
W modnej diecie nie może zabraknąć również czegoś zielonego i sproszkowanego, składnika, który będzie pojawiał się w koktajlach i sokach. Tym razem po modzie na spirulinę pora na chlorellę.
Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów. 60 proc. chlorelli stanowi białko, które zawiera dziewiętnaście aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa. Jest również bogatym źródłem witaminy A, beta karotenu, żelaza, cynku, wapnia czy magnezu. Zawiera ona ponad 70 substancji będących źródłem ważnych dla człowieka substancji odżywczych. Poprzez dużą zawartość chlorofilu posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn.