Skuteczna dieta paleo

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, a przy tym jeść do syta i czuć się świetnie? Oto propozycja dla ciebie!

Na tej diecie nie będziesz głodna
© Panthermedia

Główne założenia

• Dieta paleo nie jest tylko i wyłącznie sposobem na utratę nadmiaru kilogramów. To styl odżywiania, który pozwala utrzymać dobrą kondycję oraz doskonałe samopoczucie.

• Dieta nie wymaga liczenia kalorii. Nie trzeba także zmniejszać liczby posiłków w ciągu dnia ani ich wielkości. Należy natomiast całkowicie wykluczyć z jadłospisu niektóre produkty.

• Stosując dietę paleo, lepiej zrezygnować z wszelkich przetworzonych pokarmów np. gotowych dań, konserw, zup w proszku itp.

• Nie jedz cukru (nie znali go nasi przodkowie!). Usuń też z diety sól, w zamian przyprawiaj dania świeżymi ziołami, czosnkiem i cebulą.

• Pij ok. 2 l dziennie - wody i herbat ziołowych. Zrezygnuj z soków, bo zwykle są dosładzane i pozbawione błonnika.

Komponowanie posiłków

Dietę paleo możesz stosować na trzech "poziomach". Różnią się one ze względu na liczbę tzw. posiłków otwartych, czyli takich, w których nie musisz trzymać się zasad diety.

Poziom 1. Zezwala na 3 otwarte posiłki tygodniowo. Najlepiej zacząć właśnie od tego poziomu, utrzymać przez 2-4 tygodnie i dopiero przejść do poziomu 2. lub 3. Można też pozostać na poziomie 1. przez cały czas.

Poziom 2. Dopuszcza 2 posiłki otwarte w tygodniu. Pozwala to chudnąć szybciej niż na poziomie 1. Jest stosowany najchętniej.

Ty sama decydujesz, od którego poziomu chcesz zacząć i przy którym pozostać na dłużej.

Produkty, które muszą się znaleźć w jadłospisie

• Chude mięso: Wołowina, wieprzowina, cielęcina okrojone z widocznego tłuszczu, drób bez skóry, dziczyzna, a także podroby. Są źródłem żelaza i białka, podstawowego budulca komórek.

• Ryby i owoce morza: Najlepiej ryby morskie oraz krewetki, małże, kalmary itp. Są źródłem zdrowych kwasów omega-3, które wzmacniają serce i usprawniają pracę układu nerwowego.

• Owoce i warzywa: Wszystkie dostępne (oprócz strączkowych i ziemniaków). Idealnie, by połowa spożywanych kalorii pochodziła właśnie z owoców i warzyw. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika, przyspieszającego trawienie.

• Orzechy i nasiona: Włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, pestki dyni i słonecznika. Zawierają m.in. magnez, który dba o prawidłową pracę układu nerwowego, a także cynk, wzmacniający odporność. Wykluczone są ziemne!

• Jaja: Kurze (najlepiej wzbogacone w kwasy omega-3), kacze i gęsie. Są źródłem cennego białka oraz lecytyny (żółtko), która zapobiega miażdżycy, a także wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć.

• Oleje: Oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy - do 4 łyżek dziennie. Zawierają kwasy omega-3.

• Suszone owoce: Doskonale zastępują słodycze. Są bogate w błonnik.

To zabronione

• Nabiał - Zakazane jest mleko i wszelkie jego przetwory.

• Ziarna zbóż - Wszystko, co z nich zrobiono: pieczywo, płatki, mąka; ale także ryż, kukurydza, kasze.

• Rośliny strączkowe - Fasola, groch, soja, soczewica, a także orzeszki ziemne.

• Ziemniaki - Zawierają skrobię, której przodkowie nie znali.

• Tłuste mięso - Boczek, słonina, skóra z drobiu, skrzydełka, karkówka i inne tłuste części.

• Słodycze - Ciasta, ciastka, cukierki, czekolada oraz miód.

• Śniadanie: Jabłko pokrojone w kostkę, wymieszane ze startą marchwią i rodzynkami. Jajko w koszulce. Filiżanka herbaty ziołowej.

• Obiad: Grillowany łosoś, skropiony sokiem z cytryny, oprószony ziołami. Mieszanka sałat z cebulą, polana oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Woda z cytryną.

• Kolacja: Zapiekane pomidory. Pierś kurczaka pieczona w folii, z dużą ilością świeżych ziół. Herbata ziołowa.

• Przekąska 1: Krojone banany, wymieszane z siekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Woda z cytryną.

• Przekąska 2: Jabłko pieczone z cynamonem i rodzynkami lub pokrojona w plastry pomarańcza obsypana cynamonem. Herbata ziołowa.

Ważny ruch

Wysiłek fizyczny nie musi być intensywny, ale regularny. Nasi przodkowie prowadzili aktywny ryb życia, dlatego powinniśmy brać z nich przykład. Ćwiczymy na świeżym powietrzu. Forma aktywności zależy wyłącznie od nas. Może to być po prostu szybki spacer, ale polecane jest też bieganie, jazda na rowerze, a latem pływanie.

Proste przepisy

• Pomidory na ciepło: 2 pomidory przekrój na pół. Posiekaj po kilka gałązek ziół (bazylię, tymianek, natkę pietruszki). Wymieszaj z łyżką oliwy i posiekanym ząbkiem czosnku. Mieszanką posmaruj pomidory i zapiekaj 10-15 min w temp. 190 st.

• Duszona marchew: 6 pokrojonych marchwi ugotuj na parze. Na oliwie podsmaż 10 posiekanych pieczarek i 2 szalotki. Dodaj marchew, 1 łyżkę soku z cytryny i czarny pieprz. Podgrzej.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas