Słodka alternatywa dla cukru
Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.
1. MELASA (najlepiej trzcinowa)
Ten gęsty, czarny syrop jest idealny do ciast, deserów i napojów.
2. SŁÓD RYŻOWY
Ma lekko karmelową nutę i jest nieco mniej słodki niż miód. Świetny do dań azjatyckich.
3. MIÓD
Nadaje się do marynat, sosów, napojów. Wypiekom nadaje wyrazisty smak. Można go używać mniej niż cukru, bo jest słodszy.
4. SYROP KLONOWY
Ma mniej kalorii niż biały cukier i miód. Świetny dodatek do naleśników i placków.
5. SYROP DAKTYLOWY
Można nim słodzić koktajle, dodawać do muesli, jogurtu i różnych ciast oraz deserów.
6. CUKIER MUSCOVADO
To cukier nierafinowany, doskonały do pieczenia ciemnych ciast i pierników.
7. CUKIER KOKOSOWY
Jest bardzo aromatyczny. Podkreśli smak ciastek i tropikalnych potraw.
8. SYROP Z AGAWY
Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego jest znakomity do zimnych napojów.