Sposób na mocne kości
Sławna uczona benedyktynka z Bingen, św. Hildegarda radziła, ażeby w trosce o solidną budowę kości, podawać dzieciom oraz osobom po złamaniach rosół z nóżek cielęcych.
Potrawę tę zalecała także ludziom starszym, bo z wiekiem słabną chrząstki, kości i krążki międzykręgowe.
Składniki rosołu: jedna lub dwie nóżki cielęce, 1,5 l osolonej wody, 2-3 marchewki, ćwierć korzenia selera, lubczyk, hyzop, gałka muszkatołowa, galgant, szczypiorek.
Przygotowanie: Pocięte na plastry nóżki wrzuć na chwilę do wrzątku - blanszowanie sprawi, że rosół będzie bardziej przejrzysty. Następnie zalej nóżki świeżą wodą, posól ją i zagotuj. Dodaj pokrojone na kawałki marchewki i seler. Pogotuj na wolnym ogniu ze dwie godziny. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj sporo lubczyku i hyzopu. Przecedź rosół przez sitko, dodaj do smaku galgant i startą gałkę muszkatołową. Podawaj z makaronem lub kluskami z grysiku. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Święta Hildegarda z Bingen. Medycyna na każdy dzień". Wyd. Esprit.