Sposób na pasożyty
Do sporządzenia tego środka potrzebujemy świeżych ziół i przepisu siostry Hildegardy. Oto prosty sposób na pasożyty.
A konkretnie pasożyty, które zagnieździły się w jelitach. Rozwijające się w tej części przewodu pokarmowego robaki, np. glisty, pozbawiają swego żywiciela sił. Żyjąca w XII w. uczona benedyktynka na odrobaczenie radziła stosowanie następującej mikstury.
Oto jej skład: 10 ml soku z pokrzywy i tyle samo soku z dziewanny, 20 ml soku z liści orzecha włoskiego, 2 łyżki octu winnego, 150 g miodu, 1 litr wina.
Wszystkie składniki należy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut. Podczas gotowania zbierać tworzącą się na powierzchni płynu pianę. Napój przestudzić i wlać do butelki. Zażywać codziennie przez dwa tygodnie po jednej łyżce przed posiłkiem, a po posiłku wypijać po jednym kieliszku likierowym (czyli około 20 ml). Dzięki takiej kuracji „robaki zginą” – zapewnia św. Hildegarda.
Porada pochodzi z książki Wigharda Strehlowa „Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen. Dawne lekarstwa na współczesne choroby”. Wydawnictwo Esprit.