Sposoby na poranne mdłości
Mdłości, które najczęściej pojawiają się nieoczekiwanie o poranku mogą popsuć nam cały dzień, uniemożliwić normalne funkcjonowanie i utrudnić wykonywanie codziennych obowiązków. Jak skutecznie pozbyć się dokuczliwego problemu bez konieczności konsultacji z lekarzem? Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone, domowe sposoby i przyrządzisz lecznicze napoje na bazie imbiru. Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej. Do najczęstszych przyczyn mdłości zaliczyć należy: - odwodnienie, - zatrucie pokarmowe, - ciążę, - chorobę lokomocyjną, - refluks. Jak sobie radzić z mdłościami? Oto wskazówki.
Imbir w formie napoju, herbaty czy nawet surowy daje prawie stuprocentową gwarancję pozbycia się mdłości. Jak to możliwe? Przede wszystkim stymuluje wydzielanie soków i enzymów trawiennych, które neutralizują kwasy żołądkowe. Stanowi również źródło fenoli, które rozluźniają mięśnie brzucha i pomagają w przesuwaniu się strawionego jedzenia oraz pozbyciu się toksyn zalegających w jelitach.
Imbir można przyjmować zarówno w formie kapsułek jak i wykorzystywać dobrodziejstwo surowego korzenia. Jakaś alternatywa? Korzyści śmiało można też czerpać z picia świeżej herbaty z imbirem lub napoju imbirowego.
Potrzebne składniki:
• 1 korzeń imbiru
• miód (opcjonalnie)
• obieraczka lub ostry nóż
• 2-3 szklanki wody
• papier do pieczenia
• deska do krojenia
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz imbir. Pokrój go w małe kawałki i przykryj papierem do pieczenia. Następnie zmiażdż go albo pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj 2-3 szklanki wody na średnim ogniu i dodaj imbir, po czym gotuj go przez 3-5 minut. Następnie usuń garnek z ognia i odcedź imbir lub przelej zawartość naczynia do kubka. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę miodu.
Potrzebne składniki:
• 2 szklanki obranego i grubo pokrojonego imbiru
• 3-4 kawałki skórki cytryny lub limonki
• schłodzona woda gazowana, około 3 litrów
• kostki lodu
• 1/2 lub 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Umieść w rondlu 2 szklanki świeżo obranego i grubo pokrojonego imbiru, skórkę cytryny lub limonki i 4 szklanki wody. Poczekaj aż wszystko zacznie się gotować, a potem duś wszystkie składniki bez przykrycia przez 10 minut. Mieszaj dodając cukier. Gotuj aż ilość płynu zostanie zredukowana do trzech szklanek, czyli około piętnaście minut. Następnie odcedź miksturę nad dużą miską, oddzielając płyn od reszty składników. Schłodź syrop w szklanym pojemniku z pokrywką. Możesz przetrzymywać go w ten sposób maksymalnie przez tydzień. Końcowym etapem jest zmieszanie 1/4 szklanki syropu ze szklanką gazowanej wody. Na koniec dodaj kostki lodu. Aby wzmocnić smak możesz dosypać nieco przypraw.