Superfoods, które możesz uprawiać na balkonie
Superfoods, czyli superzdrowe produkty żywnościowe, kilka lat temu zatrzęsły rynkiem. Obecnie są nieodłącznym elementem zdrowych diet, jednak w szczególności tych odchudzających. W związku z tym, że są naprawdę popularne i zdrowe, ich cena nie jest niska. Przykładowo, za kilogramowe opakowanie jagód goji zapłacimy około 50 złotych! Wiedzmy jednak, że zarówno jagody goji, jak i inne popularne superfoods, możemy wyhodować we własnym ogrodzie lub na balkonie. Podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić oraz które rośliny sprawdzą się najlepiej.
Jagody goji bez wątpienia wiodą prym wśród popularnych superfoods. To niezwykle bogate źródło polifenoli, a także minerałów. Znajdziemy w nich fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk oraz selen. Badania wykazały, że regularnie jedzone jagody goji zmniejszają ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, w tym nowotworów.
Jagody goji najlepiej hodować w skrzynkach lub donicach. Do ziemi (bez nawozu) należy bezpośrednio siać nasiona i regularnie je podlewać. Jagody goji powinny mieć przepuszczalne podłoże. Najlepiej zasadzić je wczesną wiosną. Pod koniec lata owoce jagód powinny być już dojrzałe. Jeśli nasiona dały obfity owoc, proponujemy zasuszyć część z nich.
Sałata rzymska
Mało kto wie o dobroczynnym wpływie sałaty rzymskiej na nasz wygląd, czego zasługą jest wysoka zawartość witaminy A w składzie tego warzywa. Co ciekawsze, garść sałaty rzymskiej zaspokaja ponad 80 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy! Jej spożycie zaleca się przede wszystkim osobom, które mają problemy z cerą lub wzrokiem. Składniki zawarte w sałacie rzymskiej dbają również o nasze paznokcie oraz włosy.
Nasiona sałaty rzymskiej kupimy w każdym sklepie ogrodniczym, a także w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Należy zasiać je bezpośrednio do ziemi. Zalecamy wybrać dużą doniczkę, ponieważ sałata może urosnąć nawet do 50 centymetrów. Poza tym, ma naprawdę masywne korzenie. Co do gleby, roślina ta nie ma specjalnych wymagań. Najlepiej jednak użyć ziemi kompostowej. Sałata rzymska świetnie rośnie w nasłonecznionych stanowiskach. Potrzebuje umiarkowanego podlewania.
Co do właściwości prozdrowotnych borówki amerykańskiej nikt nie powinien mieć wątpliwości. To cenne źródło witamin (A, B, C, E oraz PP), a także minerałów. Znajdziemy w niej również spore ilości przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Borówka to owoc, który śmiało możemy uprawiać w plastikowych pojemnikach. To dlatego, że ma bardzo płytki system korzeniowy. Ponadto, świetnie przystosowuje się do ograniczonej przestrzeni donicy oraz balkonu. Borówka uwielbia nasłonecznione stanowiska, dobrze rośnie w glebie o niskim pH. Gdy zasadzimy już borówkę, pamiętajmy, by regularnie ją podlewać, ponieważ rośnie wyłącznie w wilgotnej glebie. Jeśli chodzi o sadzonki, najlepiej wybrać te średnie lub półwysokie odmiany, które są połączeniem borówki amerykańskiej i niskiej. Owoce możemy zrywać dopiero po kilku dniach od osiągnięcia głębokiego koloru.
Imbir
Do listy popularnych superfoods możemy śmiało zaliczyć również aromatyczną przyprawę, jaką jest imbir. Cenimy go głównie za jego właściwości rozgrzewające i oczyszczające. Może być stosowany podczas przeziębienia i grypy. Imbir działa również przeciwbólowo i antybakteryjnie. Najlepiej zasadzić go w lekkim podłożu, które łatwo przepuszcza glebę i koniecznie wybrać dużą donicę, ponieważ bardzo szybko się rozrasta. Zasiany imbir należy postawić w ciepłym, ale niezbyt nasłonecznionym miejscu. Sprzyja mu temperatura od 20 do 25 stopni Celsjusza. Warto regularnie podlewać sadzonki imbiru, ponieważ znacznie szybciej rośnie on w wilgotnym podłożu.
Te małe i niepozorne nasionka mają fenomenalny wpływ na nasz układ trawienny. Przyspieszają metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Znajdziemy w nich spore ilości cennych dla organizmu kwasów omega-3, a także minerałów oraz witamin. W Polsce nasiona chia znane są pod nazwą: szałwia hiszpańska. Jak je hodować?
Zacznijmy od tego, że na początek należy zaopatrzyć się w dobrej jakości nasiona. Wsypujemy je do miski lub dużego garnka i zalewamy wodą. Gdy delikatnie napęcznieją, odlewamy wodę i przekładamy nasiona na talerz. Gdy zaczną kiełkować i osiągną około pięciu centymetrów, należy przesadzić je do donic. Nasiona chia doskonale rosną w nasłonecznionych i suchych miejscach. Nie wymagają nawożenia, ale regularnego (jednak niezbyt częstego) podlewania. Zbyt obfite nawadnianie szałwii może powodować gnicie korzeni. Po przekwitnięciu rośliny zaczną pojawiać się cenne nasiona chia. Należy je wtedy zebrać, wyłuskać i przełożyć do szczelnego pojemnika.
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi to lecznicza roślina wykazująca właściwości bakteriobójcze oraz antywirusowe. Najzdrowsze są jego liście. Znajdziemy w nim nie tylko sporo witamin oraz minerałów, ale również cenne enzymy, które usuwają z organizmu substancje toksyczne. Warto zasiać go w ogrodzie lub na balkonie, ponieważ jest rośliną łatwą w uprawie i niewymagającą w pielęgnacji.
Czosnek niedźwiedzi sadzimy w cebulkach. Najlepiej zrobić to wczesną jesienią. Potrzebuje jedynie regularnego podlewania (ale z umiarem) i czystości. Bardzo dobrze rośnie zarówno w zaciemnionych, jak i nasłonecznionych miejscach. Doskonale smakuje, szczególnie w potrawach mięsnych.