Syrop czosnkowy: Jak działa na organizm?
W okresie przeziębienia i grypy warto wzmacniać odporność i sięgać po preparaty, które pomogą szybciej uporać się z infekcją. Istnieje wiele naturalnych produktów bijących na głowę syntetyczne antybiotyki i wspomagających regeneracje organizmu podczas choroby. Króluje wśród nich czosnek – roślina pełna składników odżywczych wykazujących lecznicze właściwości. W czosnku znajduje się allicyna, która ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Obecne są w nim również flawonoidy, a także liczne witaminy i minerały, dzięki czemu wspomaga odporność, zbija gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Z czosnku można więc przygotować naturalny syrop, który skutecznie wspomoże walkę z przeziębieniem. Korzystnie wpłynie przy tym na procesy trawienne oraz obniży poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jak przygotować syrop czosnkowy? Kiedy warto po niego sięgać? Sprawdźmy.
Prozdrowotne właściwości czosnku znane są już od starożytności. Spożywano go dla wzmocnienia organizmu, na zaburzenia trawienne, bóle stawów oraz w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnek jest więc jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków, który zwalcza wiele dolegliwości. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w związki siarki i allicynę – substancję odpowiedzialną za charakterystyczny zapach czosnku. Allicyna działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwwirusowo, pobudza również czynność białych krwinek. Czosnek hamuje rozwój takich drobnoustrojów jak paciorkowca, gronkowca złocistego, pałeczek okrężnicy czy otoczkowców. Dodatkowo w jego składzie znajdują się flawonoidy oraz witaminy A, B1, B2, C i PP, które wzmacniają odporność organizmu. Czosnek to także bogate źródło minerałów, m.in. magnezu, żelaza, potasu, wapnia czy fosforu oraz takich pierwiastków jak nikiel, chrom i kobalt.
Czosnek często gości w kuchni jako aromatyczny dodatek do wielu potraw. Poddany obróbce termicznej traci jednak część wartości odżywczych. Można więc jeść go na surowo, obranego z łusek i pokrojonego na kanapkę. Nie każdemu jednak odpowiada jego ostry smak i silny zapach. Dlatego, aby wykorzystać w pełni korzystne właściwości czosnku, warto przygotować z niego syrop, do którego można dodać produkty poprawiające jego walory smakowe. Taki syrop warto mieć zawsze w zanadrzu, by skorzystać z niego w przypadku różnych dolegliwości.
Syrop z czosnku to doskonałe remedium w okresie przeziębienia i grypy. Dzięki allicynie skutecznie wspomaga odporność i chroni organizm przed chorobotwórczymi patogenami. Pomaga także szybciej zwalczyć infekcje i zregenerować organizm po chorobie. Syrop czosnkowy świetnie rozgrzewa i obniża gorączkę, udrażnia także drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Z takimi dodatkami jak miód czy cytryna złagodzi również kaszel i ból gardła.
Syrop czosnkowy na dolegliwości trawienne
Czosnek rewelacyjnie wpływa także na układ pokarmowy. Przygotowany z niego syrop pobudzi wydzielanie soków żołądkowych i żółci, ułatwi trawienie, oczyści organizm z toksyn oraz wyreguluje florę bakteryjną. Dzięki temu może pomóc na takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, zgagę czy zakażenia bakteryjne. Syrop czosnkowy wspiera również walkę z pasożytami, m.in. z owsikami, tasiemcem czy glistami ludzkimi.
Syrop czosnkowy wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
Po syrop z czosnku warto także sięgać, gdy mamy kłopoty z sercem i układem krążenia. Ten naturalny lek obniża bowiem ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Zmniejsza także poziom cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Tradycyjny przepis na syrop czosnkowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W tym celu należy drobno pokroić lub zmiażdżyć 2-3 główki czosnku. Następnie dodajemy do niego szklankę przegotowanej, ostudzonej wody, a także sześć łyżek miodu i sok z trzech cytryn dla smaku i wzmocnienia leczniczego działania mikstury. Całość wystarczy zamieszać i odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy syrop przez gazę i przelewamy do butelki lub słoika. Taki syrop jest gotowy do spożycia, można go trzymać przez dwa tygodnie w lodówce.
Dawkowanie
Podczas przeziębienia lub infekcji należy przyjmować jedną łyżkę syropu czosnkowego 2-3 razy dziennie. Dzieci mogą stosować jedną łyżeczkę dwa razy dziennie. Warto rozrobić im syrop z ciepłym płynem ze względu na ostry smak tego naturalnego antybiotyku. Natomiast profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności wystarczy jedna łyżka mikstury dziennie.