Reklama

Syrop czosnkowy: Jak działa na organizm?

W okresie przeziębienia i grypy warto wzmacniać odporność i sięgać po preparaty, które pomogą szybciej uporać się z infekcją. Istnieje wiele naturalnych produktów bijących na głowę syntetyczne antybiotyki i wspomagających regeneracje organizmu podczas choroby. Króluje wśród nich czosnek – roślina pełna składników odżywczych wykazujących lecznicze właściwości. W czosnku znajduje się allicyna, która ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Obecne są w nim również flawonoidy, a także liczne witaminy i minerały, dzięki czemu wspomaga odporność, zbija gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Z czosnku można więc przygotować naturalny syrop, który skutecznie wspomoże walkę z przeziębieniem. Korzystnie wpłynie przy tym na procesy trawienne oraz obniży poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jak przygotować syrop czosnkowy? Kiedy warto po niego sięgać? Sprawdźmy.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Prozdrowotne właściwości czosnku znane są już od starożytności. Spożywano go dla wzmocnienia organizmu, na zaburzenia trawienne, bóle stawów oraz w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnek jest więc jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków, który zwalcza wiele dolegliwości. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w związki siarki i allicynę – substancję odpowiedzialną za charakterystyczny zapach czosnku. Allicyna działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwwirusowo, pobudza również czynność białych krwinek. Czosnek hamuje rozwój takich drobnoustrojów jak paciorkowca, gronkowca złocistego, pałeczek okrężnicy czy otoczkowców. Dodatkowo w jego składzie znajdują się flawonoidy oraz witaminy A, B1, B2, C i PP, które wzmacniają odporność organizmu. Czosnek to także bogate źródło minerałów, m.in. magnezu, żelaza, potasu, wapnia czy fosforu oraz takich pierwiastków jak nikiel, chrom i kobalt.

Reklama

Czosnek często gości w kuchni jako aromatyczny dodatek do wielu potraw. Poddany obróbce termicznej traci jednak część wartości odżywczych. Można więc jeść go na surowo, obranego z łusek i pokrojonego na kanapkę. Nie każdemu jednak odpowiada jego ostry smak i silny zapach. Dlatego, aby wykorzystać w pełni korzystne właściwości czosnku, warto przygotować z niego syrop, do którego można dodać produkty poprawiające jego walory smakowe. Taki syrop warto mieć zawsze w zanadrzu, by skorzystać z niego w przypadku różnych dolegliwości.

Właściwości syropu czosnkowego

Syrop z czosnku to doskonałe remedium w okresie przeziębienia i grypy. Dzięki allicynie skutecznie wspomaga odporność i chroni organizm przed chorobotwórczymi patogenami. Pomaga także szybciej zwalczyć infekcje i zregenerować organizm po chorobie. Syrop czosnkowy świetnie rozgrzewa i obniża gorączkę, udrażnia także drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Z takimi dodatkami jak miód czy cytryna złagodzi również kaszel i ból gardła.

Syrop czosnkowy na dolegliwości trawienne

Czosnek rewelacyjnie wpływa także na układ pokarmowy. Przygotowany z niego syrop pobudzi wydzielanie soków żołądkowych i żółci, ułatwi trawienie, oczyści organizm z toksyn oraz wyreguluje florę bakteryjną. Dzięki temu może pomóc na takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, zgagę czy zakażenia bakteryjne. Syrop czosnkowy wspiera również walkę z pasożytami, m.in. z owsikami, tasiemcem czy glistami ludzkimi.

Syrop czosnkowy wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Po syrop z czosnku warto także sięgać, gdy mamy kłopoty z sercem i układem krążenia. Ten naturalny lek obniża bowiem ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Zmniejsza także poziom cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Przepis na syrop czosnkowy

Tradycyjny przepis na syrop czosnkowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W tym celu należy drobno pokroić lub zmiażdżyć 2-3 główki czosnku. Następnie dodajemy do niego szklankę przegotowanej, ostudzonej wody, a także sześć łyżek miodu i sok z trzech cytryn dla smaku i wzmocnienia leczniczego działania mikstury. Całość wystarczy zamieszać i odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy syrop przez gazę i przelewamy do butelki lub słoika. Taki syrop jest gotowy do spożycia, można go trzymać przez dwa tygodnie w lodówce.

Dawkowanie

Podczas przeziębienia lub infekcji należy przyjmować jedną łyżkę syropu czosnkowego 2-3 razy dziennie. Dzieci mogą stosować jedną łyżeczkę dwa razy dziennie. Warto rozrobić im syrop z ciepłym płynem ze względu na ostry smak tego naturalnego antybiotyku. Natomiast profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności wystarczy jedna łyżka mikstury dziennie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy