Reklama

Reklama

Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

Pigwa pospolita jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Pochodzi głównie z terenów Azji, do Europy została sprowadzona. Obecnie jest uprawiana również w Polsce. W smaku owoce pigwy są kwaśne, mocno aromatyczne, wyglądem przypominają gruszki lub jabłka, choć sporo mniejsze. Surowe owoce nie nadają się do jedzenia, gdyż mają cierpki smak. Wykorzystuje się je jednak do przygotowywania różnych przetworów: dżemów, powideł, marmolad, miodu, nalewek i soków.

Reklama

Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Syrop pigwowy był bardzo popularny w czasach PRL-u, gdy o cytryny było trudno. Dziś może warto wrócić do tych przepisów, choćby ze względu na cenne składniki, jakie zawiera pigwa.

Owoce pigwy mają sporo witaminy A i C, a także z grupy B: B1 B2 B3, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez fosfor, potas, sód i cynk. Dla tak wielu walorów aż żal jej nie wykorzystywać.

Do przygotowania syropu z pigwy potrzebujemy 1 kg owoców i 70 dag cukru. Owoce myjemy kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Dokładnie mieszamy je z cukrem. Zostawiamy w naczyniu na kilka dni, mieszając co jakiś czas. Owoce pigwy puszczają sok bardzo szybko.

Owoce wraz z syropem przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy ok. 15 minut. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje