Sześć informacji ważnych dla jelit
Trawią pokarmy i dostarczają składniki odżywcze do każdej komórki w naszym organizmie. Zapewniają nam odporność na choroby i dobre samopoczucie. Dlatego warto o nie zadbać!
Naukowcy potwierdzają, że stan, w jakim znajduje się nasze uzębienie, ma wpływ na kondycję jelit. Gdy nie leczymy próchnicy lub paradontozy, rozsiane po jamie ustnej bakterie mogą przedostać się do jelit i stać się przyczyną coraz groźniejszych zmian (polipów, raka).
Ten sam składnik, który zapewnia przyprawie ostry smak, jest mocno drażniący dla jelit. Skutki tego są takie same, jak przy silnym stresie - możemy dostać biegunki, odczuwać ból brzucha, wymiotować. Z tych samych powodów lepiej nie jeść za często i zbyt dużo brokułów, kapusty, chrzanu tzw. wasabi.
Gdy jelita zostaną pozbawione swojej naturalnej mikroflory (np. przez antybiotyk, którym chcemy zwalczyć anginę), trzeba im pomóc jak najszybciej ją odbudować. Tzw. probiotyk (wskazany przez lekarza) najlepiej przyjmować min. 6 m-cy.
Dzięki niej są bardziej odporne na atakujące je (np. z pożywienia) wirusy, bakterie i grzyby. Ich śluzówka jest szczelniej pokryta przez komórki obronne. Chorobotwórcze drobnoustroje nie mogą w nią wniknąć. Aby dostarczyć jelitom wit. A, warto regularnie jeść np. pomarańczowe owoce i warzywa.
Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy, którzy przebadali prawie 10 tys. osób. Okazało się, że ci, którzy codziennie piją 1-2 filiżanki kawy (także bezkofeinowej), są o ok. 30 proc. mniej narażeni na zmiany nowotworowe w jelicie grubym, niż osoby w ogóle niesięgające po kawę.
Szczególnie zły wpływ na jelita ma tkanka tłuszczowa nagromadzona w pasie (tzw. otyłość brzuszna). Dzieje się tak, ponieważ wydzielane przez nią substancje zapalne szybko docierają do śluzówki jelit. Wywołują w nich stany zapalne, co grozi m.in. rakiem jelita grubego.
Konsultacja: Hanna Dolińska, spec. med. rodzinnej