Tego nie wiesz o cholesterolu
Nie powinno się mieć za dużo tzw. złego cholesterolu, bo to powoduje miażdżycę; najwięcej go zawierają jajka... – takie fakty na pewno są ci już dobrze znane. Ale na temat cholesterolu wciąż pojawiają się nowe informacje. Znając je, możesz jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie!
Takiego odkrycia dokonali kanadyjscy naukowcy. Co więcej, ustalili oni, że wystarczy jadać naprawdę niewielką ilość płatków owsianych (ok. 1/4 szklanki dziennie), by obniżył się poziom złego cholesterolu LDL oraz tzw. apolipoproteiny B, która go rozprowadza w układzie krążenia. Owsianka na śniadanie to jest to!
Zbadano, że osoby, które mają za dużo złego cholesterolu LDL, a równocześnie za mało dobrego HDL, gorzej znoszą różne urazy, przez co są bardziej narażone na przewlekłe zapalenie ścięgien.
To naprawdę dobra informacja dla nas kobiet: uwalniając swój układ krążenia od zbyt wielu cząsteczek LDL (np. za pomocą diety), obniżamy ryzyko niebezpiecznych zmian w sutkach nawet o 50 proc!
Tak działa zwłaszcza gimnastyka z ciężarkami i sztangą (na początku najlepiej pod okiem instruktora na siłowni). Gdy poświęcamy na nią 4 dni w tygodniu, możemy spodziewać się takich efektów, jak niższy LDL i sprawniej działający HDL. A to znaczy, że nasz układ krążenia jest dużo bezpieczniejszy!
Okazuje się, że organizm dość sprawnie go przetwarza, dzięki czemu nie krąży on długo w tętnicach i nie osadza się tak bardzo na ich ściankach. Zdaniem ekspertów z Katedry Żywności SGGW, jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, możemy bez obaw zjadać 1-2 jajka dziennie (a okazjonalnie - nawet więcej).
Zawierają kwasy tłuszczowe typu trans (na opakowaniu pod nazwą "uwodornione oleje roślinne"), o których wiadomo, że szkodzą nam na co najmniej 2 sposoby. Nie dość, że podwyższają stężenie złego LDL, to jeszcze obniżają dobrego HDL. Dla zdrowia lepiej ich unikać!