Reklama

Tłuszcze w żywności przetworzonej mogą pogarszać pamięć

Tłuszcze występujące w niektórych ciastkach, ciastach i przetworzonej żywności mogą mieć szkodliwy wpływ na pamięć, ostrzegają naukowcy. Badacze wskazują, że na pogorszenie pamięci mają wpływ tłuszcze trans, często występującej w żywności przetworzonej.

Współcześnie istnieją liczne doniesienia naukowe, wskazujące na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt na zdrowie, jak dowodzi francuska uczona Francoise Clavel-Chapelon "ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans". Co więcej, tłuszcze te, powodując wzrost stężenia we krwi tzw. "złego" cholesterolu przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych.

Z tego względu, w wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na wszelkich produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości do ilości spotykanych w produktach naturalnych.

Reklama

Najnowsze doniesienia przeprowadzone przez dr Beatrice Golomb z University of California wskazały również, że mają one istotny wpływ na pogorszenie pamięci.

"Tłuszczom trans przypisuje się wpływ na pogorszenie pamięci. Z punktu widzenia zdrowia, tłuszcze trans jest również związany z wyższą masą ciała, agresją i chorobami serca. Powtarzam swoim pacjentom, że podczas gdy tłuszcze trans zwiększają trwałość żywności, zmniejszają trwałość ludzi" - wyjaśnia dr Beatrice Golomb.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy