Reklama

Reklama

Tłuszcze w żywności przetworzonej mogą pogarszać pamięć

Tłuszcze występujące w niektórych ciastkach, ciastach i przetworzonej żywności mogą mieć szkodliwy wpływ na pamięć, ostrzegają naukowcy. Badacze wskazują, że na pogorszenie pamięci mają wpływ tłuszcze trans, często występującej w żywności przetworzonej.

Współcześnie istnieją liczne doniesienia naukowe, wskazujące na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt na zdrowie, jak dowodzi francuska uczona Francoise Clavel-Chapelon "ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans". Co więcej, tłuszcze te, powodując wzrost stężenia we krwi tzw. "złego" cholesterolu przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych.

Reklama

Z tego względu, w wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na wszelkich produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości do ilości spotykanych w produktach naturalnych.

Najnowsze doniesienia przeprowadzone przez dr Beatrice Golomb z University of California wskazały również, że mają one istotny wpływ na pogorszenie pamięci.

"Tłuszczom trans przypisuje się wpływ na pogorszenie pamięci. Z punktu widzenia zdrowia, tłuszcze trans jest również związany z wyższą masą ciała, agresją i chorobami serca. Powtarzam swoim pacjentom, że podczas gdy tłuszcze trans zwiększają trwałość żywności, zmniejszają trwałość ludzi" - wyjaśnia dr Beatrice Golomb.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje