Reklama

Topinambur: smak i zdrowie w każdym kęsie

Brzmi egzotycznie, tymczasem topinambur od wieków jest uprawiany w Polsce. Warzywo ma przyjemny smak i wiele wartości odżywczych. Może być traktowany jako alternatywa dla ziemniaków, ale nie tylko. Jak jeść topinambur, gdzie go szukać i jakie korzyści zdrowotne może przynieść? Wyjaśniamy!

Gdzie szukać topinamburu?

O warzywie zrobiło się głośniej za sprawą sklepów ze zdrową żywnością. Nie bez powodu znalazł się w ich ofercie. Topinambur ma szereg składników odżywczych. Warto wiedzieć, że jest dostępny również na straganach, w wielu sklepach osiedlowych i wielkopowierzchniowych. Dobrze przyjrzeć się ich ofercie, bo różnice w cenach są zaskakujące. Kilogram topinamburu można kupić za kilka, ale także za kilkadziesiąt złotych.  

Reklama

Jak wygląda topinambur?

Warzywo nie oszałamia wyglądem. Ma bogatą nomenklaturę. Jest nazywane karczochem jerozolimskim, ziemną gruszką, a także słonecznikiem bulwiastym. Jest spokrewnione z lubianym przez Polaków słonecznikiem zwyczajnym. Też ma piękne, żółte kwiaty. Ale jadalną część rośliny stanowi bulwa. W zależności od odmiany, doszukać się w niej można podobieństwa do kłącza imbiru, ziemniaka albo gruszki.

Topinambur w kuchni

Bulwy są soczyste i nienachalne w smaku. Czuć w nich słodycz, nutkę karczocha i orzechów brazylijskich.

Choć to mało popularne, mogą być spożywane na surowo - zarówno solo, jak też jako dodatek do sałatek. Doskonale nadają się też do obróbki termicznej. Można je gotować, zapiekać, blanszować i smażyć. Miłośnicy topinamburu marynują go, a także kiszą. Na jego bazie można przygotować szereg wymyślnych przystawek. Gotowany na parze albo podany w postaci puree, może zastąpić klasyczne ziemniaki. Jednym z przysmaków francuskiej kuchni jest zupa krem z topinamburu. Przygotowanie jej w domu nie jest szczególnie wymagające. Receptura jest zbliżona do tych, na bazie których powstają zupy krem z ziemniaka.

Topinambur: cenna inulina

Największą zaletą odżywczą topinamburu jest wysoka zawartość inuliny - wielocukru o licznych właściwościach zdrowotnych. Inulina zmniejsza insulinooporność i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest niezastąpiona w diecie diabetyka i ważna dla dobrej kondycji mikroflory jelitowej. Ma korzystny wpływ na śluzówki żołądka. Zapobiega ich podrażnieniom i owrzodzeniom.

Wraz z obecnym w warzywie błonnikiem, inulina pobudza perystaltykę jelit i pasaż jelitowy, dlatego topinambur powinien znaleźć stałe miejsce w jadłospisie osób borykających się z zaparciami i tych, które podjęły wyzwanie diety odchudzającej. Topinambur sprzyja usuwaniu złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Inulina działa oczyszczająco i wzmacnia odporność. Eliminuje też bakterie chorobotwórcze, które są częstą przyczyną biegunek i  stanów zapalnych w obrębie jelita. Dieta bogata w inulinę to nie tylko niższe ryzyko owrzodzeń i stanów zapalnych, ale też nowotworów jelita grubego.

Ewa Koza, mamsmak.com 

Zobacz również:

Zioła, które zapewniają zdrowy sen

Czy warto przebijać uszy niemowlęciu?

Kurze, przepiórcze czy kacze? Które jaja są najzdrowsze?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: topinambur | topinambur właściwości i zastosowania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy