Topinambur: smak i zdrowie w każdym kęsie
Brzmi egzotycznie, tymczasem topinambur od wieków jest uprawiany w Polsce. Warzywo ma przyjemny smak i wiele wartości odżywczych. Może być traktowany jako alternatywa dla ziemniaków, ale nie tylko. Jak jeść topinambur, gdzie go szukać i jakie korzyści zdrowotne może przynieść? Wyjaśniamy!
O warzywie zrobiło się głośniej za sprawą sklepów ze zdrową żywnością. Nie bez powodu znalazł się w ich ofercie. Topinambur ma szereg składników odżywczych. Warto wiedzieć, że jest dostępny również na straganach, w wielu sklepach osiedlowych i wielkopowierzchniowych. Dobrze przyjrzeć się ich ofercie, bo różnice w cenach są zaskakujące. Kilogram topinamburu można kupić za kilka, ale także za kilkadziesiąt złotych.
Warzywo nie oszałamia wyglądem. Ma bogatą nomenklaturę. Jest nazywane karczochem jerozolimskim, ziemną gruszką, a także słonecznikiem bulwiastym. Jest spokrewnione z lubianym przez Polaków słonecznikiem zwyczajnym. Też ma piękne, żółte kwiaty. Ale jadalną część rośliny stanowi bulwa. W zależności od odmiany, doszukać się w niej można podobieństwa do kłącza imbiru, ziemniaka albo gruszki.
Bulwy są soczyste i nienachalne w smaku. Czuć w nich słodycz, nutkę karczocha i orzechów brazylijskich.
Choć to mało popularne, mogą być spożywane na surowo - zarówno solo, jak też jako dodatek do sałatek. Doskonale nadają się też do obróbki termicznej. Można je gotować, zapiekać, blanszować i smażyć. Miłośnicy topinamburu marynują go, a także kiszą. Na jego bazie można przygotować szereg wymyślnych przystawek. Gotowany na parze albo podany w postaci puree, może zastąpić klasyczne ziemniaki. Jednym z przysmaków francuskiej kuchni jest zupa krem z topinamburu. Przygotowanie jej w domu nie jest szczególnie wymagające. Receptura jest zbliżona do tych, na bazie których powstają zupy krem z ziemniaka.
Największą zaletą odżywczą topinamburu jest wysoka zawartość inuliny - wielocukru o licznych właściwościach zdrowotnych. Inulina zmniejsza insulinooporność i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest niezastąpiona w diecie diabetyka i ważna dla dobrej kondycji mikroflory jelitowej. Ma korzystny wpływ na śluzówki żołądka. Zapobiega ich podrażnieniom i owrzodzeniom.
Wraz z obecnym w warzywie błonnikiem, inulina pobudza perystaltykę jelit i pasaż jelitowy, dlatego topinambur powinien znaleźć stałe miejsce w jadłospisie osób borykających się z zaparciami i tych, które podjęły wyzwanie diety odchudzającej. Topinambur sprzyja usuwaniu złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Inulina działa oczyszczająco i wzmacnia odporność. Eliminuje też bakterie chorobotwórcze, które są częstą przyczyną biegunek i stanów zapalnych w obrębie jelita. Dieta bogata w inulinę to nie tylko niższe ryzyko owrzodzeń i stanów zapalnych, ale też nowotworów jelita grubego.
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz również:
Zioła, które zapewniają zdrowy sen
Czy warto przebijać uszy niemowlęciu?
Kurze, przepiórcze czy kacze? Które jaja są najzdrowsze?