Reklama

Tort na 1. urodziny

Pierwsze urodziny maluszka to okazja, którą warto uczcić wspaniałym ciastem. Choć dla malca najważniejsza będzie zapewne płonąca świeczka, warto, by mógł spróbować swojego tortu.

Lepiej nie częstować dziecka tradycyjnym, kupnym ciastem z kremem. Zwykle jest ono zdecydowanie zbyt tłuste i ciężkostrawne, zawiera też niezdrowe dodatki. Postarajmy się więc przygotować smykowi domowy tort, np. na bazie ciasta biszkoptowego z owocami i bitą śmietaną.

Taki przysmak można zaproponować zdrowemu dziecku. Jednak nie tak trudno stworzyć urodzinowe ciasta także dla alergików. Oto nasze propozycje.

Bez jajek

Dla brzdąca uczulonego na ten produkt można przygotować "przekładaniec" z kolorowych galaretek wymieszanych z mlekiem w proszku i świeżymi owocami. Taki deser należy udekorować świeżymi (pokrojonymi na niewielkie kawałki) owocami oraz przygotowaną w domu bitą śmietaną.

Reklama

Bez mleka 

Propozycja dla jubilata na diecie bezmlecznej to np. biszkopt lekko nasączony słabą, słodką herbatą z cytryną, przełożony dżemem z moreli lub wiśniowym i zalany galaretką.

Bez glutenu

Najbardziej efektowny będzie tort z dwóch gotowych blatów bezowych przełożonych domową bitą śmietaną.


Porady udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: tort
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy