Dziś proste połączenie kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i kiszonych ogórków, które, według uznania, może być dodatkiem do posiłku lub jego bazą. Wszystko zależy od tego, z czym zdecydujemy się je serwować.
Do znudzenia jesteśmy bombardowani informacjami: "Chcesz być zdrowy, jedź warzywa!" I choć czasem mamy ochotę się zbuntować, ciężko polemizować z słusznością tego stwierdzenia.
Co zyskamy z warzyw?
Warzywa są skarbnicą witamin i składników mineralnych, obfitują w błonnik i mają znikomą zawartość cukrów prostych. Dzięki temu pomagają budować odporność i kondycję.
Zapraszając warzywa do jadłospisu, redukujemy automatycznie ilość zjadanych węglowodanów, tłuszczów i białek. Wszystko to zasługa zawartego w nich błonnika (surowego włókna roślin), który wypełniając żołądek daje uczucie sytości, a dodatkowo sprzyja perystaltyce jelit. Warzywa są najzdrowszą i najskuteczniejszą metodą na redukowanie niechcianych kilogramów.
Jak je połączyć?
Sposobów na zestawianie ze sobą smaków jest tyle, ilu ludzi, bo o smakach, jak i gustach ciężko dyskutować. Dziś przedstawię moją propozycję połączenia trzech warzyw, które mogą być dodatkiem do dania mięsnego czy rybnego. Jeśli natomiast zdecydujemy się połączyć je z serem i makaronem, staną się doskonałym posiłkiem jarskim.
Dobrej jakości składniki
Do przygotowania porcji dla czterech osób potrzebne będą następujące składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej;
- czerwona papryka;
- trzy małe ogórki kiszone;
- sok z połówki cytryny;
- trzy łyżki tłoczonej na zimno oliwy;
- łyżka czarnuszki.
***Zobacz także***