Tymianek na gardło i układ trawienny
Tymianek – popularne w kuchni zioło – stosuje się z powodzeniem w medycynie naturalnej.
Skąd pochodzi?
Jest rośliną uprawną, ale rośnie także dziko. Tymianek spotkamy w Ameryce Północnej, Europie, także w Polsce.
Co zawiera?
Dostarczy nam szereg witamin (m.in.: C, A, z grupy B) oraz minerały: wapń, po tas, żelazo, fosfor. Jest też źródłem cen nego olejku, ale jeden z jego składników, tymol, spożywany w nadmiarze jest trujący.
Tymianek walczy z bakteriami i wirusami, dlatego naparem dobrze jest płukać gardło oraz dziąsła, gdy pojawi się stan zapalny. Warto go pić, ponieważ złagodzi nieżyt żołądka, poprawi pracę wątroby i zapobiegnie biegunce.
Napar z tymianku znalazł zastosowanie w pielęgnacji, płucze się nim włosy z łupieżem oraz ze skłonnością do przetłuszczania.
Herbatkę tymiankową można stosować jak tonik do przemywania zmian trądzikowych. Na tymianek, zwłaszcza olejek tymiankowy, muszą uważać kobiety w ciąży.