Reklama

Warzywa i jagody dobre dla mózgu, kawa i wino - niekoniecznie...

Wbrew dotychczasowym badaniom czerwone wino, ciemna czekolada i napoje bogate w kofeinę niekoniecznie służą zachowaniu sprawnego mózgu. Naukowcy wynoszą natomiast zalety płynące ze spożywania warzyw i jagód.

Wbrew dotychczasowym badaniom czerwone wino, ciemna czekolada i napoje bogate w kofeinę niekoniecznie służą zachowaniu sprawnego mózgu. Naukowcy wynoszą natomiast zalety płynące ze spożywania warzyw i jagód.

Nowe opracowanie Global Council on Brain Health (GCBH) - niezależnej rady skupiającej naukowców, lekarzy i ekspertów z całego świata koncentrowało się na obserwacji jak dieta i wybór produktów żywnościowych wpływa na zdrowie mózgu. Nie znalazło dowodów na korzyści jakie mogłyby dla niego płynąć ze spożywania ciemnej czekolady, czerwonego wina i napoi bogatych w kofeinę.

Reklama

Ustalenia ekspertów opatrzone tytułem: "Brain Food: GCBH Reccomendations on Nourishing Your Brain Health" mogą stanowić zimny prysznic dla amatorów Cabarnet, Merlot, czy Shiraz, którzy z upodobanie uzasadniają popijanie czerwonego wina jego zbawiennymi skutkami.

- Jeśli pijesz alkohol, rób to z umiarem i tylko wraz z posiłkami ponieważ nie jest jasne czy istnieje jakikolwiek korzystny poziom jego spożycia służący zdrowiu mózgu - przekonuje raport GCBH.

Niezależni eksperci nie znaleźli też znaczących dowodów na poparcie tezy jakoby kawa miała dalekosiężny pozytywny wpływ na mózg. Przypomnieli o niektórych badaniach mówiących o ochronnych właściwościach utleniaczy w kawie i herbacie i wskazujących na krótkoterminowe wzmocnienie czujności u człowieka. Podkreślali jednak, że "nie ma zgody czy wpływ kawy i herbaty jest zdecydowanie korzystny, czy też szkodliwy dla zdrowia mózgu".

Raport cytowany przez amerykański biuletyn dla seniorów AARP, odnosi się także do konsumpcji ciemnej czekolady. Wyjaśnia, że niektóre opracowania wykazują możliwość zahamowania utraty pamięci w przypadku dużego spożycia flawonoidów kakaowych. Przestrzegają jednak przed negatywnymi skutkami ubocznymi.

- Ilość czekolady, jaką należałoby zjeść dla pozytywnego wpływu na zdrowie mózgu oznacza jednak konieczność niweczącego te zalety wzrostu kalorii i cukru, który się zarazem spożywa - stwierdzają.

Badanie GCBH sponsorowane przez AARP oraz brytyjską organizację charytatywną Age UK, potwierdza natomiast to, co jest na ogół dobrze znane. Mówi o dobrodziejstwach dla zdrowia mózgu związanych z dietą roślinną bogatą w zielone warzywa liściaste.

Jednocześnie eksperci zwracają uwagę na szkodliwe działanie na mózg diety bogatej w czerwone mięso, tłuszcze nasycone oraz cukier. Nade wszystko jednak zachęcają do jedzenia ryb.

- Istnieje coraz więcej dowodów, że omega-kwasy tłuszczowe w rybach chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Niektóre ryby mają wysoką zawartość rtęci, ale korzyści przewyższają ryzyko - tłumaczą specjaliści.

Z Nowego Jorku Andrzej Dobrowolski (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy