Warzywa i owoce mogą być groźne dla zdrowia?
Dietetycy zalecają, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Jednak zagrożenie, jakie niosą te bomby witaminowe może być porównywalne z ich negatywnym wpływem na zdrowie.
Specjaliści z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom donoszą, że warzywa i owoce są w 46 proc. odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. W tym wypadku największe zagrożenie stanowią sałaty i szpinak. Dla porównania, mięso odpowiada jedynie za 22 proc. zatruć pokarmowych.
Badania wykazały, że co roku jeden na sześciu Amerykanów cierpi z powodu zatruć pokarmowych. Większość przypadków spowodowana jest warzywami liściastymi, kupowanymi w plastikowych torbach. Główną przyczyną jest fakt, że zwykle te warzywa spożywane są na surowo, w przeciwieństwie do mięs, w przypadku których, potencjalnie istniejące bakterie są zabijane w procesie gotowania.
Dr Michael Doyle, dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Georgia wyjaśnił, że sałata jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ szkodliwe bakterie mogą tworzyć się w tkankach roślinnych. Oznacza to, że nawet myjąc sałatę nie pozbywamy się bakterii.
Naukowiec sugeruje, że jedynym sposobem, aby uchronić konsumentów przed zatruciem pokarmowym spowodowanym spożyciem warzyw czy owoców jest stosowanie przez rolników środków dezynfekujących jeszcze w trakcie upraw.