Reklama

Witamina E: Rola w organizmie i naturalne źródła

Witamina E nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. To naturalny przeciwutleniacz, który chroni komórki skóry przed starzeniem się, a także usuwa wolne rodniki z organizmu odpowiedzialne za większość chorób. Witamina E zapewnia również płodność i dobrą jakość krwi. Przyjrzyjmy się jej innym właściwościom oraz sprawdźmy, w jakich produktach jest jej najwięcej.

Rola witaminy E w organizmie

Witamina E to grupa związków zwanych tokoferolami. Wraz z witaminami A, D i K należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych. Głównym zadaniem witaminy E jest zwalczanie wolnych rodników oraz zapobieganie utlenianiu się komórek. To dlatego działa ona odmładzająco na nasz organizm. Ponadto, poprawia ona jakość i krzepliwość krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, a także wzmacnia mięśnie oraz kości. Witamina E jest niezbędna zarówno w diecie mężczyzn, jak i kobiet, gdyż dba o prawidłową pracę narządów rozrodczych oraz poprawia płodność.

Reklama

Objawy niedoboru

Niedobory witaminy E zdarzają się raczej rzadko. W grupie ryzyka są głównie osoby chorujące na celiakię i mukowiscydozę. Oto najczęstsze niedobory tego składnika odżywczego.

* permanentne zmęczenie;

* rozdrażnienie;

* anemia;

* rogowacenie i szybkie starzenie się skóry;

* zaburzona praca układu nerwowego;

* problemy z zębami, mięśniami i kośćmi;

* słabsza odporność;

* zaburzenia neurologiczne;

* niedokrwistość.

Źródła występowania

Witaminę E najlepiej dostarczać do organizmu w postaci naturalnych produktów. Gdzie znajdziemy jej najwięcej?

* w oleju słonecznikowym i oliwie z oliwek;

* w migdałach i orzechach laskowych;

* w zbożach i kiełkach;

* w rybach, a szczególnie w: łososiu, mintaju, makreli, śledziu);

* w warzywach: dyni, pomidorach, szpinaku;

* w drobiu;

* w produktach z grupy nabiału;

* w większości owoców.

Większość z tych produktów powinno znaleźć się w naszej diecie. Oto dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla osób w różnym wieku.

Dzieci - sześć miligramów;

Mężczyźni - 10 miligramów;

Kobiety - osiem miligramów;

Kobiety w ciąży - od ośmiu do trzynastu miligramów;

Osoby po 75 roku życia - od 20 do 50 miligramów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama