Wpływ niedoboru witaminy D na przebieg COVID-19
W czasie pandemii koronawirusa i dużej zachorowalności na COVID-19 wiele osób zwraca uwagę na styl życia i poszukuje składników wzmacniających funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z nich jest witamina D, która wspiera odporność.
Witamina D pełni wiele różnych funkcji biologicznych i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Syntetyzowana jest w skórze, pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Znajduje się również w produktach pochodzenia zwierzęcego: tłustych rybach, mięsie, jajach, mleku i jego przetworach. P Prowadzone od kilku lat badania wskazują na powszechny niedobór witaminy D na całym świecie, we wszystkich grupach wiekowych. Także w Polsce. Zbyt niski poziom w organizmie prowadzi do negatywnych skutków zdrowotnych i przyczynia do wielu chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby autoimmunologiczne i układu sercowo-naczyniowego.
Witamina D ma wpływ zarówno na wrodzoną, jak i nabytą odporność organizmu m.in. poprzez:
- Wzmacnianie odporności,
- Obniżanie ryzyka infekcji dróg oddechowych,
- Wpływ na zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych,
- Udział w utrzymaniu prawidłowej bariery nabłonkowej płuc.
Wykazano związek pomiędzy niedoborem witaminy D, a ostrymi infekcjami dróg oddechowych i zespołem ostrej niewydolności oddechowej, które występują u niektórych pacjentów z COVID-19 i wiążą się z pogorszeniem stanu zdrowia i wyższą śmiertelnością. Metaanaliza 25 badań wykazała, że suplementacja witaminy D obniżyła u osób badanych ryzyko wystąpienia ostrych infekcji dróg oddechowych o około 11 proc. . Witamina D ma również korzystny wpływ na zapalenie płuc - dzięki hamowaniu replikacji wirusa oraz działaniu przeciwzapalnemu i immunomodulującemu.
Osoby z deficytem witaminy D są bardziej podatne na zarażenie i negatywne skutki COVID-19. Jej niedobór może także wpływać na leczenie. Wśród najbardziej narażonych na koronawirusa znajdują się osoby z chorobami przewlekłymi i starsze, które często mają także zbyt niskie stężenie 25(OH)D w organizmie 0 napisano na platformie Zdrowegeny.pl
Aby ocenić poziom witaminy D w organizmie, wykonuje się badanie stężenia 25-hydroksywitaminy D we krwi (25(OH)D). Wynik poniżej 20 ng/ml uznawany jest za niedobór, pomiędzy 21 a 29 ng/ml jako poziom suboptymalny, powyżej 30 ng/ml za wystarczający, przy czym optymalnym zakresem jest 30-50 ng/ml, natomiast stężenie powyżej 100 ng/ml jest toksyczne.
Niedobory witaminy D mogą dawać różne symptomy, najczęściej są to: zmęczenie, zaburzenia nastroju i snu, zwiększona podatność na infekcje, bóle kości, stawów oraz mięśni. Witamina ta syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Dieta jest jej alternatywnym źródłem. Znajdziemy ją głównie w tłustych rybach, jajach, nabiale oraz w niektórych grzybach.
Osobom zmagającym się z niedoborem witaminy D zalecana jest profilaktyczna suplementacja, dobrana indywidualnie w zależności od masy ciała, pory roku, stylu życia, podaży w diecie oraz poziomu w organizmie.
Bibliografia:
- Abraham J., Dowling K., Florentine S. Can Optimum Solar Radiation Exposure or Supplemented Vitamin D Intake Reduce the Severity of COVID-19 Symptoms? International Journal of Environmental Research and Public Health 2021; 18(2):740.
- Rusińska i wsp., Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland-Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies-2018 Update. Frontiers in endocrinology 2018; 9, 246.