Zamiast ziemniaków
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez solidnej porcji ziemniaków? Spróbuj zmodyfikować ten nawyk i częściej spożywaj kasze, a już wkrótce poczujesz się silniejsza.
Zawarte w ziarnach węglowodany złożone sprzyjają utrzymaniu stabilnego poziomu cukru, sycą i wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, m.in. białko, witaminy z grupy B oraz żelazo. Kasze poleca się szczególnie osobom zmagającym się z depresją czy anemią.
1. Odporność, profilaktyka raka
Wzmocnisz swoje siły obronne, spożywając 2-3 razy w tygodniu kaszę orkiszową. Gluten w tej kaszy jest dobrze trawiony, zaleca się ją więc dzieciom i osobom 50+.
2. Odkwaszenie
Z badań wynika, że alkalizująco działa kasza gryczana, uznawana za jedną z najzdrowszych. Ma w składzie kwas foliowy, magnez, potas i fosfor. Obniża ciśnienie.
3. Dla serca
Wybieraj kaszę kukurydzianą, bogatą w witaminę E (nie ma glutenu). Jest wskazana przy chorobie niedokrwiennej serca, a także dla osób z wysokim cholesterolem.
4. Pomoże alergikom
Powinni oni spożywać komosę ryżową (quinoa), działającą przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Komosa obfituje w przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się.