Zastąp cukier naturalnie
Jedzenie może być słodkie bez grama tej substancji.
Cukier to "puste" kalorie: nie zawiera nic korzystnego dla zdrowia (np. witamin, minerałów). Organizm zwykle chomikuje go w komórkach tłuszczowych - i to tych szkodliwych, bo tłuszczu trzewnego. To grozi insulinoopornością! Jego spożywanie sprzyja m.in. cukrzycy i chorobom serca.
Lubisz słodkie jedzenie?
Nie musisz go sobie odmawiać. Wystarczy zastąpić cukier innymi substancjami. Nie chodzi o sztuczne słodziki. Smakują słodko i mają prawie zero kalorii, ale mogą szkodzić zdrowiu. Istnieją naturalne substancje, które można spożywać bez obawy o sylwetkę i formę.
Ksylitol
Zwany jest cukrem brzozowym, bo pozyskuje się go z tego drzewa. Gram ksylitolu to 2,5 kcal. Nie podnosi ani poziomu cukru, ani insuliny we krwi. Badacze z University of Texas, Health Science Center w San Antonio dowiedli, że redukuje ryzyko próchnicy. A naukowcy z Nippon Dental University School of Life Dentistry w Tokio zauważyli, że zwiększa przyswajanie wapnia z pokarmu. W ten sposób pomaga zapobiegać osteoporozie. Można go używać do gotowania.
Uwaga: w dużych dawkach może mieć działanie przeczyszczające.
Stewia
Pozyskuje się ją z liści rośliny rosnącej w Ameryce Południowej. Ma dosłownie zero kalorii! Dlatego powinna być pierwszym wyborem walczących z nadwagą. Tajwańscy badacze z Division of Cardiovascular Medicine dowiedli, że pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi - i to nawet o kilkanaście procent. Zmniejsza poziom cukru we krwi, a więc sprzyja walce z cukrzycą. Wadą stewii jest to, że może mieć posmak ziołowy. Warto poeksperymentować z różnymi markami i wybrać tę, która nam najbardziej smakuje.
Erytrytol
Ma 15 razy mniejszą kaloryczność niż cukier. Nie wpływa na poziom glukozy i insuliny, cholesterolu i trójglicerydów. Jest dla organizmu całkowicie neutralny! Po spożyciu krąży we krwi, trafia do nerek i jest wydalany w identycznej formie, w jakiej został zjedzony.
Syrop yacon
Wydobywany z południowoamerykańskiej rośliny, przypomina melasę. Ludzki organizm nie potrafi rozłożyć zawartych w nim słodkich substancji - podobnie, jak w przypadku erytrytolu. W Polsce jest jeszcze mało znany, ale zdobywa popularność. Nic dziwnego: ma tylko jedną trzecią kaloryczności cukru, karmi dobre bakterie w przewodzie pokarmowym, poprawia odporność, sprzyja zdrowiu mózgu, zmniejsza ilość greliny (hormonu głodu). Nadmierne jego spożycie może jednak wywołać gazy lub biegunkę.
Uwaga: tego syropu nie można podgrzewać.
Mniej szkodliwa alternatywa
Są substancje nieco mniej zdrowe od powyższych, ale wciąż lepsze od cukru. Należą do nich miód, cukier kokosowy, melasa i syrop klonowy. Zawierają mniej kalorii niż czysty cukier, a przy tym mają dodatkowe wartości odżywcze, np. cukier kokosowy zawiera pewne ilości żelaza, cynku czy potasu, a syrop klonowy dostarcza trochę wapnia, cynku, manganu i potasu.
O zaletach miodu można by napisać książkę. Nie powinno się jednak tych produktów spożywać często. Choć mają nieco niższy indeks glikemiczny, są wolniej przyswajane, ludzki organizm potrafi je strawić i jednak pewna ilość cukru trafia do krwiobiegu. To oznacza zastrzyk kalorii, a także wzrost poziomu insuliny.
Złe słodkości
Niektóre zastępniki cukru niosą więcej szkód niż korzyści. Należą do nich nektar z agawy i syrop kukurydziany. Reklamowane jako zdrowa alternatywa, powinny się raczej znaleźć na czarnej liście. Zawierają dużo fruktozy - najmniej korzystnego rodzaju słodkości, sprzyjającego otyłości i cukrzycy.