Reklama

Zdrowie z pasieki

Miód to jeden z najwspanialszych darów natury. Jego bakteriobójcze działanie znane jest od tysięcy lat. Miód skutkuje podobno tylko wtedy, gdy używa się go regularnie od młodych lat.

Miód to jeden z najwspanialszych darów natury. Jego bakteriobójcze działanie znane jest od tysięcy lat. Miód skutkuje podobno tylko wtedy, gdy używa się go regularnie od młodych lat.

Jakie działanie ma miód:

- leczy choroby dróg oddechowych

- poprawia pracę układu pokarmowego i moczowego

- jest zbawienny dla serca, ponieważ zawiera substancje zwalczające cholesterol

- łagodzi objawy astmy

- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka

- ma silne właściwości antyrakowe

- przyspiesza gojenie ran

- jest użyteczny przy zwalczaniu ubocznych skutków chemioterapii

- zwalnia proces starzenia, gdyż zawiera sporo przeciwutleniaczy

- pozwala do późnej starości zachować męskie siły witalne

- działa wzmacniająco i likwiduje zmęczenie

Reklama

Rodzaje miodu i ich właściwości

- wielokwiatowy - łagodzi niektóre alergie

- akacjowy i mniszkowy - pomagają w zaburzeniach układu pokarmowego i moczowego

- gryczany - zawiera dużo wapnia, dlatego przyspiesza gojenie złamiań

- wrzosowy - przeciwdziała schorzeniom prostaty

- spadziowy - ma najwięcej dobroczynnych właściwości: pomaga przy anemii, chorobach serca, miażdżycy, zaparciach, leczy infekcje i działa bakteriobójczo

Warto wiedzieć

Gdy miód się scukrzy, trzeba go podgrzać, ale niezbyt mocno (wysoka temperatura niszczy część jego składników odżywczych). Najlepiej wstawić go do ciepłej wody.

Naczynie z miodem powinno być szczelnie zamknięte, gdyż miód łatwo wchłania wilgoć i zapachy.

Równie zdrowe jak sam miód są również napoje alkoholowe zrobione na bazie miodu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: miód | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama