Zdrowie z pasieki
Miód to jeden z najwspanialszych darów natury. Jego bakteriobójcze działanie znane jest od tysięcy lat. Miód skutkuje podobno tylko wtedy, gdy używa się go regularnie od młodych lat.
Jakie działanie ma miód:
- leczy choroby dróg oddechowych
- poprawia pracę układu pokarmowego i moczowego
- jest zbawienny dla serca, ponieważ zawiera substancje zwalczające cholesterol
- łagodzi objawy astmy
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka
- ma silne właściwości antyrakowe
- przyspiesza gojenie ran
- jest użyteczny przy zwalczaniu ubocznych skutków chemioterapii
- zwalnia proces starzenia, gdyż zawiera sporo przeciwutleniaczy
- pozwala do późnej starości zachować męskie siły witalne
- działa wzmacniająco i likwiduje zmęczenie
Rodzaje miodu i ich właściwości
- wielokwiatowy - łagodzi niektóre alergie
- akacjowy i mniszkowy - pomagają w zaburzeniach układu pokarmowego i moczowego
- gryczany - zawiera dużo wapnia, dlatego przyspiesza gojenie złamiań
- wrzosowy - przeciwdziała schorzeniom prostaty
- spadziowy - ma najwięcej dobroczynnych właściwości: pomaga przy anemii, chorobach serca, miażdżycy, zaparciach, leczy infekcje i działa bakteriobójczo
Warto wiedzieć
Gdy miód się scukrzy, trzeba go podgrzać, ale niezbyt mocno (wysoka temperatura niszczy część jego składników odżywczych). Najlepiej wstawić go do ciepłej wody.
Naczynie z miodem powinno być szczelnie zamknięte, gdyż miód łatwo wchłania wilgoć i zapachy.
Równie zdrowe jak sam miód są również napoje alkoholowe zrobione na bazie miodu.