Ziarenka mają wielką moc
Często lekceważmy je, bo wydają nam się zbyt małe, by mogły wspomóc nasze zdrowie. Tymczasem mylimy się, nie biorąc pod uwagę ich dobroczynnych właściwości. Ziarenka, bo o nich mowa, są skarbnicą witamin i minerałów, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszczy.
Ziarna słonecznika
Wyróżniają się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy E, potocznie nazywaną strażniczką młodości. E jest bowiem silnym antyoksydantem, co oznacza, że zwalczając wolne rodniki, opóźnia proces starzenia komórek i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Z uwagi na obecność tejże witaminy pestki słonecznika polecane są również dla mężczyzn - korzystnie wpływają na płodność. Nasiona słonecznika obfitują również w fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami układu krążenia.
Sezam bogaty w wapń
Wyjątkowa kombinacja witamin i minerałów kryje się w małych ziarenkach sezamu. Więcej prozdrowotnych właściwości ma sezam czarny, bogaty w wapń, żelazo, magnez i fosfor. Zalecany jest szczególnie po długotrwałych chorobach, a także osobom mającym kłopoty z trawieniem.
Należy pamiętać, że ze stu gramów sezamu uzyskamy blisko czterokrotnie więcej wapnia niż ze szklanki mleka krowiego. Ponieważ małe ziarenka obfitują w magnez, który sprzyja koncentracji, wzmacnia układ nerwowy, obniżając jednocześnie poziom stresu, warto dodawać go do kanapek robionych dzieciom na drugie śniadanie. Kolejnymi atutami ziaren sezamu są witaminy A i E.
Ta pierwsza sprzyja naszym oczom. Sezam obfituje również w witaminy z grupy B - wspierają one system immunologiczny, a także pracę mózgu.
Do różnych potraw
Wprowadźmy zwyczaj codziennego zjadania słonecznika, sezamu czy siemienia lnianego. Ziarenka komponują się doskonale z owsianką, mogą także być dodatkiem do zup, koktajli i deserów. Ze względu na bogactwo najlepszych wartości odżywczych podsuwajmy je do chrupania dzieciom. Dorzućmy do domowych wypieków wartościowe a niepozornie wyglądające ziarenka.
Ziarna lnu są nienachalne w smaku i zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i wspomnianą wcześniej witaminę E. Dostarczą organizmowi również białka, potasu i cynku. Wygrywają bezapelacyjnie zawartością błonnika.
Konsystencja siemienia lnianego i właściwości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, pozwalają na wiązanie treści pokarmowych w układzie trawiennym. Każdy, kto miał problemy jelitowe, potwierdzi dobroczynne właściwości stosowania kleiku osłaniającego żołądek, a zarazem oczyszczającego. Wystarczy zaparzyć nasiona i zmiksować je. Taka mikstura pomoże uporać się z męczącą niestrawnością.