Reklama

Ziarenka mają wielką moc

Często lekceważmy je, bo wydają nam się zbyt małe, by mogły wspomóc nasze zdrowie. Tymczasem mylimy się, nie biorąc pod uwagę ich dobroczynnych właściwości. Ziarenka, bo o nich mowa, są skarbnicą witamin i minerałów, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszczy.

Ziarna słonecznika

Wyróżniają się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy E, potocznie nazywaną strażniczką młodości. E jest bowiem silnym antyoksydantem, co oznacza, że zwalczając wolne rodniki, opóźnia proces starzenia komórek i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Z uwagi na obecność tejże witaminy pestki słonecznika polecane są również dla mężczyzn - korzystnie wpływają na płodność. Nasiona słonecznika obfitują również w fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami układu krążenia.   

Reklama

Sezam bogaty w wapń

Wyjątkowa kombinacja witamin i minerałów kryje się w małych ziarenkach sezamu. Więcej prozdrowotnych właściwości ma sezam czarny, bogaty w wapń, żelazo, magnez i fosfor. Zalecany jest szczególnie po długotrwałych chorobach, a także osobom mającym kłopoty z trawieniem.  

Należy pamiętać, że ze stu gramów sezamu uzyskamy blisko czterokrotnie więcej wapnia niż ze szklanki mleka krowiego. Ponieważ małe ziarenka obfitują w magnez, który sprzyja koncentracji, wzmacnia układ nerwowy, obniżając jednocześnie poziom stresu, warto dodawać go do kanapek robionych dzieciom na drugie śniadanie. Kolejnymi atutami ziaren sezamu są witaminy A i E.

Ta pierwsza sprzyja naszym oczom. Sezam obfituje również w witaminy z grupy B - wspierają one system immunologiczny, a także pracę mózgu. 


Do różnych potraw

Wprowadźmy zwyczaj codziennego zjadania słonecznika, sezamu czy siemienia lnianego. Ziarenka komponują się doskonale z owsianką, mogą także być dodatkiem do zup, koktajli i deserów. Ze względu na bogactwo najlepszych wartości odżywczych podsuwajmy je do chrupania dzieciom. Dorzućmy do domowych wypieków wartościowe a niepozornie wyglądające ziarenka.

Ziarna lnu są nienachalne w smaku i zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i wspomnianą wcześniej witaminę E. Dostarczą organizmowi również białka, potasu i cynku. Wygrywają bezapelacyjnie zawartością błonnika.

Konsystencja siemienia lnianego i właściwości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, pozwalają na wiązanie treści pokarmowych w układzie trawiennym. Każdy, kto miał problemy jelitowe, potwierdzi dobroczynne właściwości stosowania kleiku osłaniającego żołądek, a zarazem oczyszczającego. Wystarczy zaparzyć nasiona i zmiksować je. Taka mikstura pomoże uporać się z męczącą niestrawnością. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy