Ziemia okrzemkowa: Właściwości i zastosowania
Ziemia okrzemkowa to miękka skała osadowa, która występuje najczęściej w pobliżu mórz i jezior. Zbudowana jest z okrzemek, czyli skamieniałych glonów. Wykorzystuje się ją w przemyśle, a także do celów leczniczych i kosmetycznych. Dzięki dużej zawartości krzemu ma zbawienny wpływ na zdrowie i kondycję skóry. Pomaga zwalczyć pasożyty, usprawnia pracę jelit, rewelacyjnie wpływa na wątrobę. Może być wsparciem w leczeniu chorób układu krążenia czy cukrzycy. To jednak nie wszystkie jej właściwości i zastosowania. Sprawdź, dlaczego warto regularnie używać ziemi okrzemkowej i w jaki sposób to robić.
Ziemia okrzemkowa (inaczej diatomowa lub diatemitowa) to minerał występujący w naturze w pobliżu mórz i jezior. Powstaje z pancerzyków glonów i składa się głównie z krzemu, a także wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Ma biały lub kremowy kolor, jest miękka, pyląca i ma porowatą strukturę. Ze względu na właściwości wykorzystuje się ją zarówno w przemyśle, jak i w medycynie. Działa bakteriobójczo, wybielająco i absorbująco – pochłania wilgoć oraz zapachy. Wchłania też zanieczyszczenia i metale. Dlatego wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, do produkcji środków ochrony roślin i zwalczania insektów, odświeżaczy powietrza, farb, lakierów czy proszków do prania. Ziemia okrzemkowa przemysłowa różni się od tej spożywczej, dlatego do celów leczniczych należy wykorzystywać wyłącznie tę drugą.
Ziemia okrzemkowa spożywcza wykazuje zbawienny wpływ na ludzki organizm. Przypomina naturalny przeciwutleniacz – wiąże i usuwa wolne rodniki, które wywołują stany zapalne, zwiększają ryzyko powstania nowotworów i przyspieszają procesy starzenia się. Diatemit jest też świetnym środkiem oczyszczającym. Wspiera detoksykację wątroby, pomaga zwalczyć pasożyty, bakterie, grzyby i wirusy znajdujące się w układzie pokarmowym. Działa jak gąbka czyszcząca do jelit, która pochłania metale ciężkie i inne toksyny, unieszkodliwia pasożyty i ułatwia ich wydalanie. Poprawia też perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.
Ziemia okrzemkowa jest również pożyteczna dla układu krążenia. Nie tylko przyspiesza oczyszczanie krwi, ale skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje też ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, takich jak zawał.
Diatemit spożywczy pozwoli uporać się także z dolegliwościami w jamie ustnej. Zmniejsza próchnicę, niweluje stany zapalne i krwawienia dziąseł. Zwalcza też nieprzyjemny zapach z ust. Ziemię okrzemkową warto też stosować na bóle kości, stawów i mięśni. Znajdujący się w niej krzem stymuluje produkcję kolagenu, poprawia mineralizację kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz zwyrodnień stawów.
Ziemia okrzemkowa wykazuje też silne właściwości pielęgnacyjne. Odżywia, wygładza i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Łagodzi objawy łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry, spowalnia też procesy starzenia się.
Jak stosować ziemię okrzemkową?
Stosowanie ziemi okrzemkowej najlepiej skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli zmagamy się z chorobami przewlekłymi. Diatemit dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością – najczęściej w postaci proszku. Niewielką ilość (powinno się zaczynać od połowy łyżeczki i stopniowo zwiększać do maksymalnie 3 łyżeczek) należy rozpuścić w szklance wody i natychmiast wypić (najlepiej na czczo lub 2 godziny po posiłku). W czasie przyjmowania ziemi okrzemkowej trzeba intensywnie nawadniać organizm. Substancji nie powinny stosować dzieci do 12. roku życia, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.