Reklama

Żurawina - smakuje i leczy

Korzystajmy z tego, że można dostać właśnie świeże owoce żurawiny. Są one bogatym źródłem witamin A i C, a i walory smakowe tego owocu są nie do przecenienia.

Naukowcy potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Poza tym, w owocach żurawiny gromadzą się proantocyjanidyny, substancje, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

"Żurawina działa zbawiennie na cały nasz organizm - począwszy od hamowania rozwoju szkodliwych bakterii w jamie ustnej, przez leczenie stanów zapalnych żołądka, na ochronie przed infekcjami pęcherza i dróg moczowych skończywszy. A dodatkowo, żurawina wspiera układ sercowo naczyniowy" - pisze w książce "Jak smakuje rok" dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Reklama

Prócz właściwości aseptycznych żurawina ma też zalety odżywcze. Jest m.in. bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B. W owocach żurawiny znajdziemy przede wszystkim sole mineralne: jod, miedź, fosfor, wapń. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce, które są dostępne właśnie teraz: od października do stycznia.

Przekonani o wyjątkowych zaletach żurawiny przygotujmy z nich coś pysznego. Może to być konfitura, taka do natychmiastowego zjedzenia, według przepisu szefa kuchni Marcina Molika.

Do jej przygotowania potrzebne są: pół szklanki brązowego cukru, 700 g żurawiny, szklanka czerwonego wina, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 gwiazdki anyżu, kilka łyżek wody.

Do garnka wsypujemy cukier, podlewamy wodą i podgrzewamy. Czekamy, aż zrobi się karmel. Wrzucamy żurawinę i zalewamy czerwonym winem. Dorzucamy anyż. Dusimy na wolnym ogniu, aż ilość płynu zredukuje się o ponad połowę. Na koniec dodajemy gorzką czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

Taka konfitura będzie doskonała do tostów czy bagietki. 3-4 łyżki konfitury żurawinowej, w połączeniu z serkiem mascarpone (350 g), szklanką kremówki i dwoma łyżeczkami cukru pudru dadzą nam pyszne nadzienie do kruchej tarty.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy