Cała prawda na temat żurku. Jak go przygotować?

Ugotowanie dobrego żurku może nastręczyć wielu trudności. Przede wszystkim dlatego, że coraz częściej sięgamy po gotowe półprodukty do przygotowania tej świątecznej zupy, zamiast przygotować ją według tradycyjnej receptury. Poza tym przez wiele lat zatarły się różnice między prawdziwym żurem, a białym barszczem, stąd częste pomyłki. Choć zupa wiąże się ze zrobieniem zakwasu, to warto ugotować ją samodzielnie, ponieważ dostarcza wielu witamin, a poza tym wspomaga pracę układu pokarmowego. Zatem, co warto wiedzieć na temat żurku? Jak go ugotować? Przekonajmy się.

Żurek
Żurek ©123RF/PICSEL

Tradycyjny polski żur

Żurek w chlebie
©123RF/PICSEL

Żur jest zupą z wielowiekową tradycją: kiedyś najczęściej przygotowywany był wyłącznie przed Wielkanocą. Prawdziwy żurek gotuje się na wywarze mięsnym (najczęściej z wędzonki) z dodatkiem warzyw, takich jak pietruszka czy marchewka. Następnie dodaje się zakwas żytni, a pod koniec gotowania, zabiela się go śmietaną. Całość uzyskuje gęstą konsystencję oraz niepowtarzalny smak i aromat. Najczęściej podawany jest z jajkiem oraz kawałkiem białej kiełbasy.

Różnica między żurem a barszczem białym

Barszcz biały przygotowywany jest na zakwasie pszennym bądź na kwaśnym mleku, dodaje się do niego również kiszoną kapustę. Poza tym nie stosuje się mięsnego wywaru, a warzywny bulion. Biały barszcz charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz jest rzadszy niż żur. Zamiast białej kiełbasy czy jajka, dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowana zupa może być świetną alternatywą dla wegetarian czy wegan

Walory żurku

Zakwas
©123RF/PICSEL

Żur, prócz wykwintnego smaku i aromatu, posiada wiele zdrowotnych właściwości. To zasługa żytniego zakwasu, który reguluje pracę układu pokarmowego: wspiera regenerację wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także przywraca równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Dodatek białej kiełbasy zapewnia łatwo przyswajalne białko, natomiast jajko jest bogate w witaminy z grupy B, oraz witaminy A, E, D i K, a także luteinę i karotenoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami.

Dobroczynny zakwas

Żytni zakwas wspiera również naturalną odporność organizmu. To zasługa obecnego w nim kwasu mlekowego, który ma wyjątkowe działanie przeciwbakteryjne. Nie tylko zabija znajdujące się w organizmie patogeny, ale również chroni naturalną florę jelitową. Dzięki niej organizm jest mniej podatny na choroby i infekcje.

Kaloryczność żurku

Domowy żurek
©123RF/PICSEL

Biorąc pod uwagę proces przygotowania żurku, wiele osób może mieć wątpliwość, czy nie jest ona zupą zbyt kaloryczną. 100 g czystej zupy to około 100 kcal, jednak dodanie białej kiełbasy (300 kcal w 100 g) i jajka (ok. 75 kcal) podnosi wartość energetyczną. Na szczęście, nie trzeba zjeść dużo żurku, aby czuć się sytym. A po świątecznym obiedzie warto wybrać się na krótki spacer i spalić trochę kalorii.

Jak przygotować zakwas na żur?

Najlepszy zakwas na żur, to ten wykonany samodzielnie. Receptura nie jest skomplikowana, wystarczy przygotować szklankę razowej mąki żytniej, trzy szklanki ciepłej wody, trzy ząbki czosnki, dwa liście laurowe oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu. Zakwas zacznij przygotowywać około tygodnia przed Wielkanocą. Do dużego słoika wsyp mąkę, którą powoli zalewaj letnią wodą. Mieszaj cały czas całość łyżką, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj pozostałe składniki. Otrzymany mieszankę zakryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około pięć dni. Codziennie mieszaj miksturę drewnianą łyżką sprawdzając jego aromat. Po tym czasie zakwas jest gotowy – można użyć go do żurku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas