Co to jest slow food?
To organizacja i ruch społeczny, które skupiają wokół siebie osoby, nie zgadzające się na szybkie tempo życia i ujednolicenie smaków.
Ich nazwa pochodzi z języka angielskiego od słów "slow" - powolny i "food" - jedzenie. Sympatycy tego ruchu przeciwni są spożywaniu w biegu żywności wysoko przetworzonej.
Uważają, że nie dostarcza ona organizmowi potrzebnych biopierwiastków i witamin, za to jest źródłem szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru.
A te w połączeniu z niezdrowym trybem życia prowadzą do chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy, miażdżycy). Propagatorzy idei Slow Food są zwolennikami produkcji żywności przyjaznej środowisku i służącej zdrowiu człowieka.
Starają się bronić tradycyjnych sposobów wytwarzania produktów oraz na nowo odkrywać smaki i uroki kuchni regionalnej. W Polsce ruch ten zdobywa coraz więcej sympatyków.