Diabelski owoc, Tom Hillenbrand

Kryminał kulinarny Toma Hillenbranda jest pierwszym z czterotomowej serii, sprzedanej w samych Niemczech w nakładzie ponad pół miliona egzemplarzy.

Okładka książki "Diabelski owoc"
Okładka książki "Diabelski owoc"materiały prasowe

Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wykwintnych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu knajpkę, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca oraz paszteciki podlewane rieslingiem. Nagle w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny, a mistrz, u którego Kieffer się uczył znika bez śladu.

Podejrzany o morderstwo restaurator podejmuje się śledztwa na własną rękę. Zagłębia się w świat wybitnej, ale i bezwzględnej kuchni, zdominowany przez walkę z konkurencją oraz presję jakości. Trafia na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze, chorobliwie egoistycznych kucharzy, prowadzących programy telewizyjne i tajemniczy, niezwykle smaczny owoc. Krok po kroku odkrywa, o co toczy się gra.

Tom Hillenbrand kryminalną intrygę przeplata pełnią smaków. Podaje nam pyszną powieść o jedzeniu, choć "Diabelski owoc" to nie książka kucharska. Potrawy rozbudzające pragnienie skosztowania kryją za sobą nie tylko ostrość czy słodycz, lecz także równie dobrze przyprawioną, półkrwistą intrygę. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. Łączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym  daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu.

Miesiąc po premierze "Diabelskiego owocu", 19 października 2016 roku, ukaże się drugi tom serii, "Czerwone złoto". Tom Hillenbrand sięga w nim jeszcze dalej, po motywy zakazanych romansów, polityki, pieniędzy i prestiżu. Wprowadza czytelników w świat miłości i intryg na salonach. "Jako autor kryminałów popełniam rzeź za rzezią. Kiedy akurat nie piszę, wtedy gotuję" - wyjawia Hillenbrand. Smacznego.

Tom Hillenbrand - urodzony w 1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole dziennikarskiej im. Georga von Holtzbrincka i kierownikiem działu w Spiegel Online. Zapalony kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu zakochał się w Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. "Diabelski owoc" to jego pierwsza powieść wydana w Polsce.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas