Dieta dla suchej skóry. Co jeść, by skóra była w dobrej kondycji?
Komórki skóry, nie inaczej niż komórki całego organizmu, regularnie obumierają, a na ich miejsce tworzą się nowe. Powstają z tego, co zjadamy. Nie bez powodu powstał slogan: „jesteś tym, co jesz”. Co więc włączyć do diety, by wzmocnić skórę? Jakie produkty spożywcze są rekomendowane przy skłonności do suchej skóry?
Pielęgnacja skóry - umiar w stosowaniu kosmetyków
Zapytane o pielęgnację skóry, chętnie wymieniamy się nazwami produktów kosmetycznych, które przyniosły nam zadowalający efekt. Przemysł kosmetyczny skutecznie utrwalił w naszych głowach potrzebę stosowania przeróżnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Jak przekonują reklamy, nie wystarczy mieć jednego kremu, potrzebny jest inny na dzień, inny na noc, a pod krem trzeba zastosować serum albo bazę. Ale czy na pewno? Nadmiar kosmetyków, nie tylko kolorowych, ale również pielęgnacyjnych, może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego.
Jak przekonują dermatolodzy, najważniejszy jest dobór produktu do indywidualnych potrzeb skóry i umiar w jego stosowaniu, a kosmetykiem bazowym powinna być mądra, zbilansowana, wypełniona witaminami, składnikami mineralnymi i zdrowymi tłuszczami dieta. Nic nie zadziała skuteczniej niż ten kosmetyk endogenny, czyli ten, który działa od środka. Nazywamy go dietą.
Zobacz również: 3 fryzury dla siwych włosów. Wyglądają pięknie bez farbowania
Skłonność do przesuszania skóry
Wśród najczęstszych przyczyn suchej skóry wymienia się:
- przewlekły stres,
- używki, z naciskiem na papierosy i alkohol,
- wysokoprzetworzoną żywność, która obfituje w chemiczne dodatki do żywności,
- dietę ubogą w produkty o wysokiej wartości odżywczej, z naciskiem na warzywa, owoce, dobrej jakości oleje roślinne, orzechy,
- zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy - zła jakość powietrza, wody i gleby.
Zobacz również: Trzy błędy w makijażu, które postarzają
Dieta dla suchej skóry
W diecie osób ze skłonnością do przesuszania skóry powinno być jak najwięcej świeżych warzyw i owoców oraz produktów, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, z naciskiem na orzechy, migdały, tłoczone na zimno oleje roślinne, ziarna i nasiona oraz owoce awokado.
Sprawą najważniejszą jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów nawadniających, z których najlepszym wyborem będzie woda, a obok niej zielona herbata oraz ziołowe i owocowe napary.
W jakich jeszcze produktach znajdziemy to, co najbardziej pożądane dla poprawy kondycji suchej skóry, czyli kluczowe dla skóry witaminy?
Produkty w diecie dla suchej skóry
W diecie osób, którym zależy na wzmacnianiu kondycji skóry powinny być produkty, które obfitują w:
1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli:
- witaminę A, która normalizując wydzielanie sebum dba o utrzymanie optymalnego nawilżenia skóry, wzmacnia też włókna kolagenowe, co nie jest bez znaczenia dla odpowiedniego nawilżenia komórek skóry. Wśród najlepszych źródeł witaminy A króluje marchew, szpinak, papryka i morele.
- witaminę D, która chroni przed rozwojem nieestetycznych zmian skórnych, takich jak trądzik, które zaburzają wydzielanie sebum i mają negatywny wpływ na nawilżenie skóry. Dla pozyskania witaminy D konieczna jest ekspozycja na naturalne światło słoneczne, a w miesiącach jesienno-zimowych - suplementacja, gdyż uzupełnienie jej poziomu ze źródeł pokarmowych (żółtka jaj, tłuste ryby morskie) jest niewystarczające.
- witaminę E - okrzyknięta strażniczką młodości, witamina E ma silny potencjał przeciwutleniający i chroni komórki skóry przed przedwczesnym starzeniem, łagodzi też stany zapalne i ma korzystny wpływ na nawilżenie komórek. Jej najlepszymi źródłami są tłoczone na zimno oleje roślinne, orzechy, migdały, nasiona siemienia lnianego i sezamu, a także świeże warzywa i owoce, z naciskiem na jagodowe.
- witaminę K - choć jej głównym zadaniem jest czuwanie nad krzepliwością krwi, ma też wpływ na kondycję skóry. Źródłem witaminy K jest nabiał, a także zielone warzywa, z naciskiem na jarmuż, brokuły, szpinak i brukselkę.
2. Witaminę C, czyli tę o silnym potencjale przeciwutleniającym.
Jej źródłem są niemal wszystkie warzywa i owoce, najwięcej C znajdziemy w dzikiej róży, owocach czarnej porzeczki, truskawkach i natce pietruszki.
3. Witaminy z grupy B, które mają działanie złuszczające i przeciwzapalne.
Źródłem witamin z grupy B są produkty z pełnego ziarna, takie jak pieczywo i makarony, a także kasze, zwłaszcza gruboziarniste, tłusty nabiał i tłuste ryby.
***