Dieta dla suchej skóry. Co jeść, by skóra była w dobrej kondycji?

Sucha skóra? Przyjrzyj się swojej diecie
Sucha skóra? Przyjrzyj się swojej diecie123RF/PICSEL

Pielęgnacja skóry - umiar w stosowaniu kosmetyków

Skłonność do przesuszania skóry

  • przewlekły stres,
  • używki, z naciskiem na papierosy i alkohol,
  • wysokoprzetworzoną żywność, która obfituje w chemiczne dodatki do żywności,
  • dietę ubogą w produkty o wysokiej wartości odżywczej, z naciskiem na warzywa, owoce, dobrej jakości oleje roślinne, orzechy,
  • zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy - zła jakość powietrza, wody i gleby.

Dieta dla suchej skóry

W diecie dla suchej skóry powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców
W diecie dla suchej skóry powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców123RF/PICSEL

Produkty w diecie dla suchej skóry

Do diety warto włączyć tłoczone na zimno tłuszcze
Do diety warto włączyć tłoczone na zimno tłuszcze123RF/PICSEL
  • witaminę A, która normalizując wydzielanie sebum dba o utrzymanie optymalnego nawilżenia skóry, wzmacnia też włókna kolagenowe, co nie jest bez znaczenia dla odpowiedniego nawilżenia komórek skóry. Wśród najlepszych źródeł witaminy A króluje marchew, szpinak, papryka i morele.
  • witaminę D, która chroni przed rozwojem nieestetycznych zmian skórnych, takich jak trądzik, które zaburzają wydzielanie sebum i mają negatywny wpływ na nawilżenie skóry. Dla pozyskania witaminy D konieczna jest ekspozycja na naturalne światło słoneczne, a w miesiącach jesienno-zimowych - suplementacja, gdyż uzupełnienie jej poziomu ze źródeł pokarmowych (żółtka jaj, tłuste ryby morskie) jest niewystarczające.
  • witaminę E - okrzyknięta strażniczką młodości, witamina E ma silny potencjał przeciwutleniający i chroni komórki skóry przed przedwczesnym starzeniem, łagodzi też stany zapalne i ma korzystny wpływ na nawilżenie komórek. Jej najlepszymi źródłami są tłoczone na zimno oleje roślinne, orzechy, migdały, nasiona siemienia lnianego i sezamu, a także świeże warzywa i owoce, z naciskiem na jagodowe.
  • witaminę K - choć jej głównym zadaniem jest czuwanie nad krzepliwością krwi, ma też wpływ na kondycję skóry. Źródłem witaminy K jest nabiał, a także zielone warzywa, z naciskiem na jarmuż, brokuły, szpinak i brukselkę.
Paulina Dąbrowska: Mówienie płaczącemu dziecku „nie płacz” – to najgorsze, co możesz zrobićINTERIA.PL